0

3  saveta o ličnim rekordima koje roditelji ne treba da zaborave

Kada su deca mala i tek se upoznaju sa ovim sportom oni svoje rezultate popravljaju često, da ne kažemo svakog vikenda. Kako se njihova tela razvijaju i jačaju tako se progres i nastavlja međutim, kada plivač dođe u tinejdžerske godine najbolja vremena se ne plivaju tako lako.
Mnogo stvari je uzrok tome, od neadekvatnog rada do fizioloških promena, na neke od njih plivač može da utiče a na neke ne.

U tom periodu, ukoliko plivač ‘svoj deo posla’ obavlja kako treba lični rekordi se njačešće očekuju na najvećim i najvažnijim takmičenjima u sezoni. Kada su svi odmorni (u tejperu), obrijani i spremni da pokažu ono najbolje.

Ovom plivačkom ‘pravilu’ svoja očekivanja treba da prilagode ne samo plivači već i njihovi roditelji. Zato je važno da zapamte sledeća tri saveta:

1. Morate verovati treneru vašeg deteta. Ne preispitujte njegov rad i odluke, posebno ne pred plivačima. Treneri treniraju, plivači plivaju a roditelji… njihov zadatak je sve ostalo.

2. Ne budite fokusirani samo na vremena. Tako možete uništiti detetov entuzijazam za plivanjem i bilo kojim sportom, ali i smanjiti njegovo samopouzdanje.

3. Vrednujte čitavo iskustvo sporta. Ukoliko vaše dete još uvek pliva i u (kasnim) tinejdžerskim danima to znači da ono voli fizički i mentalni napor koji zahtevaju treninzi i takmičenja- inače bi prestali da treniraju odavno. Vaše dete se ovako priprema za život, stiče navike istrajnosti i upornosti.


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *