Arena
0

Amina Kajtaz: Trudim se da svakog dana uživam u plivanju

SwimOn: Plivala si prvo takmičenje ove sezone u velikim bazenima „Viktorija-Primorje“ u Rijeci. Kakvi su tvoji utisci?


Amina: Pa zadovoljna sam relativno rezultatima u Rijeci. Obzirom da smo u ful punom treningu i plivamo dosta kilometara, dionicu 100 delfin sam odradila očekivano – drago mi je da mogu dobro vraćati drugu pedeseticu. Prve trke nakon 2 mjeseca bez takmičenja su najteže, više psihički nego fizički, a sada slijedi dosta novih izazova, pa ćemo vidjeti.

SwimOn: Na kojoj disciplini je trenutno tvoj fokus?


Amina: Jednako se fokusiram na dvije discipline – 100 i 200 metara delfin. Iako sam uspješnija na prvoj trci, sto se tiče rankinga 200 m je nekako uvijek u prednosti, bar u toj vrsti pogleda.

SwimOn: Koliki pritisak za tebe predstavlja olimpijska godina? Ili je to više zadovoljstvo?


Amina: Nemam neki veliki pritisak. Trudim se uživati svaki dan u plivanju i maksimalno se fokusirati na ono što radim. Smatram da je ovo više zadovoljstvo nego pritisak.

SwimOn: Da li primećuješ napredak BiH plivanja i koji su to problemi koji još uvek postoje?


Amina: BiH plivanje se podiglo na viši nivo nego prethodnih godina, ali postoje ogromni problem unutar cijele države. Najpotrebniji nam je bazen u Mostaru gdje se konstantno rađaju talentirana djeca, koja nemaju adekvatne uvijete za rad. Nadam se da će naše vlasti prepoznati koliko imamo potenicajlnih budućih olimpijaca i pokrenuti projekat gradnje olimpijskog bazena.

SwimOn: Koji savet bi dala mladim plivačima u BiH? Koji savet bi volela da je tebi neko dao kada si počinjala da se baviš plivanjem?


Amina: Savjetovala bih svima da se počnu baviti ovim sportom, jer će uvidjeti koliko je zdrav za cijelo tijelo, a i koje prednosti nam taj sport daje što se obrazovanja tiče (npr. mogućnost dobijanja sportske stipendije nam omogućava školovanje u Americi).


Mina Mastilović

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Apsolvent je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja dobila na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *