0

Darija Ustinova – čeličnom voljom do vrhunskih rezultata

Darija Ustinova je mlada ruska plivačica koja je pažnju javnosti na sebe skrenula još 2013. godine kada je na evropskom juniorskom prvenstvu osvojila 5 zlatnih medalja, dok je iste godine kao članica štafete 4×100 mešovito osvojila bronzanu medalju na svetskom prvenstvu u Barseloni. Aktuelna je svetska juniorska rekorderka na 200 leđno sa rezultatom 2:07.64 koji joj tada je doneo 4. mesto na svetskom prvenstvu u Kazanju 2015. godine.
Danas za SwimOn govori o tome koliko je doping afera koja je potresla ruski sport uticala na njen nastup u Riju, šta je potrebno za vrhunske rezultate u plivanju, kao i koji su joj ciljevi u budućnosti.

SwimOn: Videli smo koliko problema je imao olimpijski tim Rusije pre poslednjih Olimpijskih igara. Sve do poslednjeg trenutka nisi znala da li ćeš plivati u Riju ili ne. Da li je ta situacija koja se desila tebi i čitavoj reprezentaciji imala uticaj na tvoj nastup u Riju?
Darija: Kada se setim svojih prvih Olimpijskih igara, ne pomislim na problem koji je postojao pre samog takmičenja već razmišljam kako sam stekla odlično iskustvo i kako je samo učestvovanje na Olimpijskim igrama već uspeh za svakog sportistu.

SwimOn: Mogli smo da pročitamo da je u poslednje vreme sve popularnije među ruskim plivačima da žive i treniraju u SAD-u. Da li si ti zadovoljna uslovima koje imaš u Rusiji?
Darija: To postaje sve popularnije među ruskim sportistima jer su tamo bolji uslovi za trening, ali ja još uvek nisam razmišljala o odlasku.

SwimOn: Iako si veoma mlada, imaš zaista mnogo iskustva u profesionalnom plivanju. Osvojila si medalje na nekim velikim takmičenjima poput svetskih i evropskih prvenstava, a takođe si i svetski juniorski rekorder. Šta je, po tvom mišljenju, recept za uspeh u ovom sportu?
Darija: Potrebno je da imaš čeličnu volju i karakter i da sve vreme radiš na dostizanju svojih ciljeva, ali naravno da je i podrška voljenih veoma bitna.

SwimOn: Koja je tvoja omiljena plivačka serija?
Darija: Volim da plivam brzo na treninzima. Ipak, jedna od omiljenih serija mi je 100 lagano.

SwimOn: Da li si zadovoljna svojim nastupima na prvenstvu Rusije?
Darija: Ne smatram da sam dobro plivala jer nije sve bilo kako smo planirali, ali radimo na popravljanju toga.

SwimOn: Koji su tvoji dalji ciljevi u plivačkoj karijeri?
Darija: Svakako se spremam za svetsko prvenstvo u Budimpešti, a nakon toga kreću pripreme za Olimpijske igre u Tokiju.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *