0

Kada bi dete trebalo da počne sa korišćenjem takmičarskih kostima

Već neko vreme se pitate da li je vreme da svom detetu kupite “profesionalni“ plivački kostim.

Pre nego što to uradite, trebali bi sebi da postavite par pitanja:

      1. Da li je vaše dete usavršilo plivačku tehniku?

Plivački kostim neće osigurati dobar rezultat. Dobra tehnika i usvojeni pravilni elementi plivanja su prioritet kod mladih plivača. Kostim će možda doneti trenutno bolji rezultat, ali nije dugoročno rešenje.

      2. Da li je plivač previše mlad za  “profesionalni“ plivački kostim?

Kada odete na plivačko takmičenje često možete videti decu koja nose skupe plivačke kostime, koji iako su najmanji broj, “vise“ sa njih. Plivački kostimi služe da bi kompresovali delove tela koji nisu hidrodinamični. Ako za ovim nema potrebe, običan plivački kostim je i dalje dovoljan za vaše dete.

     3. Da li ste konsultovali trenera?

Ako se dvoumite šta da radite, trener će vam pomoći u vašoj odluci. Treneri se često zaobilaze kada dođe do ovog pitanja i roditelji donesu odluku sami. Trener će vam pomoći da racionalno razmislite i sagledate stvari iz druge perspektive.

     4. Da li se kostim kupuje zbog rivalstva?

Vaše dete se već neko vreme rivali sa plivačem/plivačicom istog/drugog tima. Sledeće takmičenje rival vašeg deteta nastupa u “profesionalnom“ kostimu i pobeđuje trku. Pitate se da li i vi da kupite isti kostim vašem detetu. Ako je odgovorom na prethodna tri pitanja ne, onda je odgovor i na ovo pitanje ne.

Plivački kostim ne sme biti osnova napredovanja plivača, već samo suplement.

 

Fotografija: Swimming World

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *