0

FINA predlaže nove trke za Tokio 2020

Svetska plivačka orgnizacija (FINA) predložila je proširenje plivačkog programa na Olimpijskim igrama 2020. Prošireni spisak disciplina obuhvata trke od 50m u svakoj tehnici (delfin, leđno, prsno i već olimpijskih 50 slobodno), kao i 800 slobodno za muškarce, 1500 slobodno za žene, ali i mešovite, muško-ženske, štafete 4×100 slobodno i 4×100 mešovito.

Ovakav program bio bi jednak onom na svetskim prvenstvima naime, FINA je 2001. godine u program prvenstava uvrstila sve 50ice dok su mešovite štafete uključene 2015. godine.

Predlog FINA-e samo je jedan od preko 25 predloga različitih sportskih federacija za proširenje programa Olimpijskih igara u Tokiju ali s obzirom da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) želi da zadrzi broj sportskih disciplina ispod 310 (a trenutno ih ima 306), malo je verovatno da će ovaj predlog biti usvojen.

Sličan predlog FINA je iznela i pre Olimpijskih igara u Riju, međutim predlog je odbijen.

FINA je pred MOK iznela i predloge za dodatne discipline i u drugim vodenim sportovima kao što su skokovi u vodu sa 20m za žene i 27m za muškarce i mešoviti dueti u sinhronom plivanju čime bi ovaj sport dobio prve muške predstavnike na OI ikad.

 

 


Mina Mastilović

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Apsolvent je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja dobila na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *