0

Ispruži stopalo! … Ispruži!

Pravilan rad nogu može značajno povećati efikasnost plivanja. Za ispravan udarac nogama nije dovoljno imati samo snažne nožne mišiće, već je neophodna fleksibilnost zglobova.

Jedana od najznačajnijih stvari je plivati sa ispruženim stopalima. Najidealnije bi bilo da su stopala ispružena bez preteranog angažovanja mišića (bez grčenja), ali pojedinim plivačima jednostavno to nije izvodljivo. Postoje vežbe na suvom koje mogu ublažiti ovaj problem.

Prva vežba

Sedite na stopala tako da budu skroz opružena (cela dužina risa oslonjena na pod) i da su palčevi blago upereni jedan ka drugom. Pokušajte zatim da podignete kolena iznad zemlje, tako da svu svoju težinu prebacite na vrhove stopala. Ako niste u mogućnosti da ovo izvedete, blago se nagnite leđima unazad i oslonite se šakama na pod (kao što je prikazano na slici). Ostanite u ovom pložaju 30 sekundi, a vremenom povečavajte period trajanja vežbe.

ankle-flex

 

Druga vežba

Zauzmite položaj kao u prethodnoj vežbi i uz pomoć držanja za druga ili neki čvrsti oslonac, ispruženim rukama, podignite telo na vrhove risova, a zatim skokom stanite na tabane. U početku se više pomažite rukama, a vremenom sve manje i manje. Biće potrebno nekoliko dana, a možda i nedelja da uspete da uradite ovu vežbu potpuno bez pomoći ruku.

Ove vežbe nikad ne radite nezagrejani, jer može doći do povrede.

Na kraju malo opustite ove opterećene mišiće uz pomoć tvrđe loptice (može i teniska) ili Foam roller-a. Kleknite oslanjajući se rukama o pod, pa duž cele cevanice jedne, a zatim druge noge kotrljajte lopticu nekoliko minuta.

 

Izvor teksta: http://theraceclub.com
Izvori slika: http://www.physioadvisor.com.au

Mia Hadžić

Mia Hadžić

Mia Hadžić, rođena u Beogradu 15.11.1993. godine. Završila Sportsku gimnaziju, a trenutno je apsolvent na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Član je plivačkog kluba 11.april od 2001.godine do danas. Osvajač medalja na prvenstvima Srbije, kao i na međunarodnim takmičenjima i mnoštvu domaćih mitinga. Od 2012. godine, pored plivačke karijere, ulazi i u trenerske vode u svom matičnom klubu i u školici plivanja Vizura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *