0

IV Делфин спринт

На 03 Октомври се одржа 4от Меѓународен пливачки митинг „Делфин спринт“ во организација на Пливачкиот клуб Делфин од Скопје. На митингот учество земаа 25 клуба од Македонија и Косово и вкупно 265 пливачи.

На митингот се поставија и два нови Национални рекорди на Македонија, пливачот на ПК Вардар 2018 од Скопје, Ѓуретановиќ Никола постави нов рекорд во категоријата Постари пионери (13/14 години пливачи) во дисциплината 50м грбно со време 30.10, додека пливачот на П.В.К.Орион од Скопје, Герасимовски Василиј постави нов рекорд во дисциплината 50м слободно – категорија Помлади пионери (12 години и помлади) со време 28.15. Најдобри пливачи на митингот по категории се:

Категорија А Отворена
Мажи: Јанковски Јован П.В.К.Орион
Жени: Блажевска Еминова Миа П.В.К.Орион

Категорија Б пливачи 2006/2007
Мажи: Јанковски Јован П.В.К.Орион
Жени: Идризај Ерина H2O 

Категорија Ц пливачи 2008/2009
Мажи: Станковски Горазд ПК Вардар 
Жени: Беиќи Хана H2O

Категорија Д пливачи 2010/2011
Мажи: Велковски Никола ПК Вардар
Жени: Трифуновска Тамара ПК Младост

Категорија Е 2012 и помлади
Мажи: Ампов Алексеј ПК Вардар
Жени: Колчоска Тамара ПК Младост

Резултати:
https://plivanje.info/data/Rezultati/2021/Preuzeto/IV_Delfin_Sprint_2021_MKD/index.html


Jane Karajovanov

Роден на 11.08.1977 во Скопје,на 7 години почнува да тренира пливање во Пливачки и Ватерполо Клуб Вардар од Скопје кај својот прв тренер Зоран Димитров за после тоа да премине во понапредна група кај Миле Битраков.Од својата 15 година тренира кај проф.д-р Димитрија Поповски - Шкипер во АПК Студент од Скопје па се до крајот на својата кариера.Во текот на тоа време има настапи на 2 Светски првенство(2003 во Барселона и 2005 во Монтреал) и 2 Европски првенства(1999 во Истамбул и 2000 во Хелсинки) на трките од 25км.Во 2004 заврши на 9то место на Светската ранг листа на ФИНА во маратонско пливање. Државен првак во неколку базенски дисциплини и 1999 Државен првак во маратонско пливање. Дипломиран професор по Физичко образование на Факултетот за физичка култура при Универзитетот Св.Кирил и Методиј во Скопје и Магистер по Специјална едукација и рехабилитација на Институтот за дефектологија на Филозофвкиот факултет во Скопје. Главен трнер и основач на Пливачкиот и Ватерполо Клуб Орион од Скопје

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *