0

Ivana Ninković o studijama i plivanju u SAD-u

Ivana Ninković je jedna od najuspešnijih plivačica BiH. Učestvovala je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, a tu sezonu je krunisala fantastičnim 10. mestom na 50 metara prsno na evropskom prvenstvu u malim bazenima u Šartru. Trenutno je na studijama na Državnom univerzitetu Arizone u Americi i za SwimOn je govorila o tome kako izgleda njen prosečan dan, kakav je osećaj sarađivati sa Bobom Boumanom, trenerom Majkla Felpsa, kao i koji su njeni dalji planovi vezani za plivanje.

SwimOn: Da li si zadovoljna uslovima na studijama u Americi? Možeš li da nam približiš kako izgleda jedan tvoj prosečan dan kao studenta i sportiste na univerzitetu u Americi?
Ivana: Studiranje u Americi je veoma organizovano i isplanirano. Student od početka studiranja na koledžu je usmeren na zanimanje kojim će se baviti u budućnosti. Taj način studiranja se meni veoma sviđa jer ne gubite vreme na predmete koji nisu vezani za struku i koji vam u budućnosti neće biti potrebni. Ja sam treća godina na elektrotehnici, smer programiranje i menadžment i studiram na Državnom univerzitetu Arizone. Ovaj smer retko upisuju sportisti, jer je veoma zahtevan i traži da se uloži dosta znanja i rada. Velika pažnja se polaže praktičnom radu u labaratoriji. Ja u toku jednog dana obično imam dva treninga što treba uskladiti sa predavanjima, radom u laboratoriji, i ostalim obavezama, te iz tog razloga moj dan počinje ranim treningom u 5:30h. Jutarnji trening traje do 7:30h posle koga doručkujem i idem na predavanja. Zavisno od rasporeda i dana u nedelji, predavanja se završavaju oko 12 ili 13h. Nakon toga ide plivački trening, trening u teretani, a posle opet predavanja ili rad u labaratoriji. Moj dan na koledžu se završava oko 19h ili 20h.

 

SwimOn: Imaš priliku da sarađuješ sa Bobom Boumanom, trenerom najboljeg plivača svih vremena, Majkla Felpsa. U čemu se rad sa njim razlikuje od rada sa ostalim trenerima sa kojima si sarađivala i šta ga čini posebnim?
Ivana: Treniram pod stručnim nadzorom najpoznatijeg svetskog trenera Boba Boumana, Misti Hajmen (zlatna olimpijka), Dena Keslera, Rajana Malama i ostalog stručnog tima koji brinu o svim segmentima plivanja. Treninzi Boba Boumana se razlikuju od ostalih sa kojima sam do sada trenirala pre svega po dužini trajanja treninga. Njegovi treninzi su kraći, ali sa jakim intezitetom, tako da za dva sata otplivamo istu dužinu kao kod nekih za dosta duži period.

 

SwimOn: Da li si zadovoljna svojim nastupom na PAC-12 prvenstvu?
Ivana: Nakon povrede ramena koju sam lečila šest meseci vratila sam se u puni trenažni proces, ali mi je to bio kratak period da se vratim u punu formu. Iako nisam bila u punoj formi, otplivala sam na PAC-12 jedan od svojih najboljih rezulatata na 100 jardi prsno otkad sam na koledžu.

 

SwimOn: Koji su tvoji dalji planovi vezani za plivanje?
Ivana: Kako još uvek idem na terapije za rame, dalji planovi što se tiče plivanja vezani su pre svega za moj potpuni oporavak od povrede, a nakon toga ću planirati dalja takmičenja.

 

SwimOn: Šta misliš o trenutnoj plivačkoj situaciji u BiH? Da li se nešto promenilo u odnosu na to kada si počinjala? Znamo da Trebinje, grad iz kog si potekla, i dalje nema zatvoren bazen i pored velikih talenata koji dolaze iz PK Leotar.
Ivana: Trenutno je nešto bolja situacija u BiH plivanju u odnosu na prethodni period, ali je daleko od vrhunskog plivanja. Na društvenim mrežama sam pročitala da će se u Trebinju graditi zatvoreni bazen, što me je iskreno obradovalo jer naš grad ima dosta talenata za ovaj sport koji uz stručan rad mogu da postignu zapažene rezultate.

 

SwimOn: Koje je najlepše mesto koje si posetila zahvaljujući plivanju?
Ivana: Zahvaljujući plivanju sam obišla mnoga mesta, ali bih izdvojila Barselonu, Šangaj, London i San Dijego koji su na mene ostavili poseban utisak.

 

SwimOn: Da li imaš neke hobije, čime voliš da se baviš van bazena?
Ivana: Što se tiče hobija, volim putovanja, planinarenje, upoznavanje novih kultura.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas i nada se da će uskoro da stekne zvanje diplomiranog matematičara. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *