0

Kako da vam putovanje do takmičenja padne lakše

Plivačka takmičenja su zabavna i uzbudljiva, ali su takođe iscrpljujuća. Posebno može biti naporno ako je takmičenje van grada i uključuje duži put.  Plivači dosta vremena provode pokušavajući da svoje telo odmore nakon teških treninga, ali onda dođe putovanje koje traje satima i mišići su opet napeti. Putovanje ne mora imati negativnih uticaja na vaš nastup na takmičenju. Evo par stavari koje možete praktikovati da bi se osećali svežije kada izađete iz autobusa…

 

1.Ponesi užinu

Okej sigurno ti se desilo da na pola puta ogladniš i tek tada se setiš da si zaboravio da napraviš sendvič. Napravi sendvič (sam) veče pre puta i stavi ga u frižider, tako nećeš gubiti vreme pre puta.

2.Iskoristi svaku priliku da opružiš noge

Imaš dva sedišta za sebe, ne oklevaj da opružiš noge i iskoristiš sav komfor koji imaš. Krv lakše cirkuliše donjim ekstremitetima kada su noge opružene u kolenima. U koliko nemaš sedište viška, gledaj da na pola sata ustaneš i protreseš malo noge, tako ćeš izbeći osećaj teških nogu.

3.Isteži se

Kada vozač pravi pauzu na benzinskoj pumpi ili nekom odmaralištu, većina plivača iz autobusa uleti u kafić i opet sedne (jedan od razloga besplatan WIFI). Pre nego što to uradiš, iskoristi ovu priliku da istegneš sedalne mišiće i mišiće zadnje lože, jer oni trpe najveći stres tokom puta

4.Ponesi vodu i ne zaboravi da je piješ…

Sigurno ćeš poneti flašicu vode, ali da li ćeš je izvaditi uopšte iz ranca. Držati organizam hidriranim tokom puta je ključna stvar. Napravi plan da tokom puta popiješ određenu količinu vode (u zavisnosti od dužine putovanja) i ispoštuj ga. Dobra ideja može biti i telefonska aplikacija koja je te podseća da popiješ čašu vode na određeni vremenski period.

5.Ponesi jastuk

Ako putuješ dugo, velika je verovatnoća da ćeš zadremati, samo je pitanje u kakvom ćeš se položaju probuditi. Da ne bi držao glavu 15 minuta nakrivljenu u jednu stranu seti se da poneseš udoban jastuk koji će ti olakšati putovanje.

6.Čitaj knjigu/časopis

Ovo može biti odličan način da sebi skratiš osećaj dužine putovanja. Sigurno ti se desilo da se začitaš i kada pogledaš na sat pršlo je mnogo više vremena nego što si mislio. Takođe ćes skrenuti negativne misli (ukoliko ih imaš) takmičenja.

7.Nosi kompresivni veš

Kompresivni veš je česta pojava među sportistima. U poslednje vreme elitni sportisti ni ne pomišlaju da krenu na put u koliko nemaju bar kompresivne čarape. Ukoliko nemaš nešto ovako, dobra je ideja nabaviti neki deo kompresivne odeće da bi ti put pao lakše.


Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *