0

Katarina Draganov Čordaš: Neko nađe izgovor, a neko rešenje

Katarina Draganov Čordaš je nekadašnja reprezentativka i rekorderka Srbije u disciplinama leđnim stilom. Nakon teške povrede 2015. godine, Katarina je ostala nepokretna, ali ni posle toga, ova mlada devojka nije prestala da se bori. Danas je izuzetno perspektivna paraplivačica, a za SwimOn je govorila o razlici između paraplivanja i plivanja, svom pogledu na život, kao i o planovima za budućnost.

SwimOn: Koliko se razlikuje pristup sportu i treniranju generalno kada uporediš plivanje i paraplivanje?
Katarina: Suština je ista. Red, rad i disciplina, kao i u svakom sportu, bilo to za „normalne“ ili hendikepirane, ali mnogo manje vremena provedenih u bazenu i teretani. Npr. ja sam pre imala 10 treninga u vodi i 5 u teretani, dok je to sada 5 u vodi i 3 u teretani.

SwimOn: Imala si prilike da dobro upoznaš sve prednosti i mane treniranja plivanja u Srbiji. Koliko se uslovi u Srbiji razlikuju od onih koje trenutno imaš u Austriji?
Katarina: Teško mogu da uporedim, iskreno, jer sam ja u Srbiji ipak bila potpuno samostalna i trenirala „normalno“ plivanje. Imala sam vrhunske uslove i trenere koji su bili i koji su još uvek kao deo porodice. Ovde uz malu pomoć pri ulazku u bazen i eto mi vrhunski uslovi. Sve je to zapravo do nas, kako se snalazimo i prihvatamo situacije. Jer neko nađe izgovor, a neko rešenje.

SwimOn: Da li si se oprobala u nekim drugim parasportovima pre povratka u bazen?
Katarina: Na rehabilitaciji su videli da sam perspektivna za sve i svašta (stoni tenis, bacanje čunjeva, badminton, ragbi…), ali ubrzo su shvatili da u mom srcu ima mesta samo za prvu ljubav, plivanje. Sve ostalo sam shvatala kao hobi i ništa više. Naravno dok sam pobeđivala.

SwimOn: Da li i na koji način ti studije psihologije pomažu u savladavanju prepreka u svakodnevnom životu?
Katarina: Pa ja sam još na početku studija, tako da ne verujem da osetim bilo kakvu promenu tog tipa.

SwimOn: Koliko ti je taj razvijeni sportski duh i borbeni pristup životu pomogao nakon povrede koju si doživela?
Katarina: Mislim da je optimizam i pozitivan duh sve što mene kao osobu opisuje, ceo život. Svaki put, kada sam učila nove stvari, posle povrede (pranje zuba, oblačenje, transfer na krevet, u auto…), sam se trudila da po svaku cenu, zadat zadatak, nekako izvedem. Bilo je padanja na pod, smejanja, razbijanje glave, nekad plakanja, ali sve su to emocije koje su zdrave i da tako kažem, treba ih osetiti i proći tu fazu prihvatanja nove situacije. I naravno nije manjka takmičarskog duha.

SwimOn: Takmičenje u Italiji koje ti je bilo bitno za klasifikaciju koju mora da prođe svaki parasportista je otkazano zbog pandemije koronavirusa. Koliko je to promenilo tvoje planove i da li trenutno postoji mogućnost da dobiješ ulaznicu za velika nadmetanja kroz možda neko drugo takmičenje?
Katarina: Nije promenilo moje planove, samo su se datumi promenili. Ja se nadam da će sve biti u redu i da ćemo odraditi klasifikaciju u najkraćem vremenskom roku. Svakako je zdravlje na prvom mestu.

SwimOn: Gde vidiš sebe u budućnosti? Da li trenutno imaš neke planove za možda profesionalno bavljenje paraplivanjem i učestvovanje na velikim paraplivačkim takmičenjima?
Katarina: Moja povreda me je naučila da uživam u trenutku i sadašnjem vremenu i da je dobro imati želje i ciljeve, ali da se sve u jednoj sekundi može promeniti. Tako du ću reći da želim videti sebe kao i uvek, a to je da sam srećna, zdrava, ispunjena i zadovoljna svojim životom. I da odem na Olimpijske igre, hehe.

Ukoliko želite da saznate više o Katarininom trenutnom životu, njen YouTube kanal možete pronaći OVDE.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *