0

Lako, zabavno, a efikasno

Preskakanje vijače ne liči na preterano značajnu vežbu za plivače, više asocira na pripremu za bokserski meč, a ne za plivačku trku.

5 razloga zašto bi trebalo da ubacite presklakanje konopca u vaš program suvog treninga:

       1. Vijaču možete preskakati bilo gde

Plivači, da bi otplivali dobru trku, pored efikasnog plivanja moraju da imaju i eksplozivan start kao i okrete. Skokovi na sanduk i razne vežbe koje se rade sa dodatnim opterećenjem zahtevaju opremu koju često ne možemo da priuštimo ili nemamo dovoljno prostora oko bazena, a takođe je obavezan i nadzor trenera. Kod vežbi sa vijačom to nije slučaj. Potreban vam je konopac i malo prostora toliko da možete da ga prebacite preko glave. Za plivače koji su tek uveli suve treninge u svoj program, ili još uvek nisu spremni za rad u teretani vijača je idealan rekvizit.

2. Vežbe sa vijačom pomažu u jačanju skočnih zglobova

Puno pažnje na treninzima posvećujemo tome da li su nam ruke u pravilnom položaju, da li nam je zaveslaj dovoljno efikasan, da li nam udarac nogu kreće iz kukova, potpuno zanemarujući ulogu skočnog zgloba i samog stopala. Preskakanje konopca ima veliku ulogu u jačanju skočnih zglobova, listova, pa i kvadricepsa i gluteusa. Jaki zglobovi nam omogućavaju jaču završnicu udarca nogama tokom plivanja, kao i snažniji odraz sa startnog bloka i odgurivanje od zida pri okretu.

3. Pomaže razvoju brzih mišićnih vlakana

Pored jačanja mišića nogu, takođe, tokom prebacivanja vijače iznad glave, jačaju se mišići ručnog zgloba, lakta i ramena što ima značaja u razvoju snažnijeg ( i stabilnijeg ) ’’kačenja’’ pri zaveslaju. Povrh svega toga, vežbe sa vijačom razvijaju brza mišićna vlakna u ramenima, deltoidusima i podlakticama, što nam omogućava brže plivanje.

4. Izaziva efekat lakih i brzih stopala

Preskačući konopac stičemo utisak da su nam stopala lagana, bokseri to obožavaju, ali i plivači imaju od toga koristi. Plivači, posebno sprinteri, imaju veću frekvenciju udarca nogama nego zaveslaja rukama, tako da je lakoća pokreta nogu i izdržljivost koju dobijamo preskakanjem vijače od velike važnosti.

5. Vežba niskog intenziteta i rizika

Preskakanje konopca je vežba umerenog intenziteta, organizam se ne napreže previše i mogućnost povrede je minimalna. Tri puta nedeljno, deset minuta, je nešto što svako može da izdrži, a efekti su veoma pozitivni i vidljivi. Kao takvo veoma je pogodno za zagrevanje pred zahtevnije vežbe.

 

Preskakanje vijače može biti zanimljivo. Možete se igrati sa stilovima (sunožno, na jednoj nozi, ’’osmica’’, s noge na nogu itd) i tempom preskakanja.

 

Izvor slike: http://www.builtlean.com/

Mia Hadžić

Mia Hadžić

Mia Hadžić, rođena u Beogradu 15.11.1993. godine. Završila Sportsku gimnaziju, a trenutno je apsolvent na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Član je plivačkog kluba 11.april od 2001.godine do danas. Osvajač medalja na prvenstvima Srbije, kao i na međunarodnim takmičenjima i mnoštvu domaćih mitinga. Od 2012. godine, pored plivačke karijere, ulazi i u trenerske vode u svom matičnom klubu i u školici plivanja Vizura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *