1

Od juče važe izmene u FINA pravilima

Od juče su aktuelne izmene u FINA pravilima. Nakon što je Ryan Lochte 2015 godine zbunio sve sudije na planeti, time što je u plivanju mešovitim stilom radio podvodni na leđima u deonici gde se pliva slobodni stil, FINA je uvela oštro pravila povodom ovog slučaja. Pravilo je do juče glasilo da plivač ne sme da provede nijedan trenutak na leđima prilikom izvođenja okreta, osim u slučaju prelaska u leđno plivanje.

Od donošenja ove oluke, bilo je dosta diskvalifikacija i neslaganja sa ovako oštrim pravilom, pa je FINA od ove sezone olučila da “olabavi“ prethodno pomenuto pravilo. Od sada plivač može ostati duže u položaju na leđima, ali ne sme u tom položaju napraviti nijedan udarac nogama, niti uraditi zaveslaj.

Pravilo zvanično glasi ovako:

SW 9.2 U plivanju deonice slobodnim stilom, plivač mora biti na grudima, osim pri izvođenju okreta.

Plivač se mora vratiti na grudi pre nego što je uradio udarac nogama ili napravi zaveslaj.

Pored ovog pravila FINA je dopunila pravilo o podvodnim udarcima pri plivanju delfin stilom. Plivač ne sme preći rotaciju od 90 stepeni kada radi podvodne udarce. Drugim rečima plivač ne sme biti u položaju koji je više na leđima, nego na grudim kada radi podvodne udarce pri plivanju delfin tehnikom.

Ispod možete pogledati video gde Lochte radi podvondi na leđima u plivanju kraul deonice na 200 mešovito, kada se takmičio u Kazanju 2015 godine.

 

 

 

Kompletna FINA pravila možete pročitati OVDE.


Avatar

Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *