0

Olimpijci BiH blistali u Rijeci

  • Viktoria primorje 2019
  • 16-17. 02. 2019
  • Bazeni Kantrida, Rijeka, Hrvatska
  • Rezultati

Plivači iz Slovenije, Mađarske, Italije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske proteklog vikenda okupili su se na jedanaestom po redu međunarodnom mitingu „Viktoria primorje“. Iako na samom početku sezone, plivači su pokazali odličnu formu pa smo tako mogli da vidimo rezultate vredne više od 800 FINA bodova.

Najvredniji rezultat takmičenja otplivala je Italijanka Stefania Pirozzi i to na 400 slobodno (4:12.50; 841 FINA bod).

Ipak, nama najveću pažnju privukao je nastup dvojca koji je predstavljao BiH na OI u Riju. Mihajlo Čeprkalo vratio se u takmičarske vode nakon višegodišnje pauze i to sa 3 zlata, dok je Amina Kajtaz nakon prelaska u zagrebačku „Mladost“ sada na manje od sekunde do nove olimpijske norme.

Njih dvoje odgovorili su nam nekoliko pitanja.

SwimOn: Otplivala si zaista odlične trke na 100 i 200m delfin, da li su tvoji treninzi sada više prilagođeni dužim disciplinama?
Amina: Hvala. Bilo je odlično, tačnije neočekivano, obzirom da smo u toj nekoj prirpremnoj fazi, te smo veoma umorni. Za 100 m delfin sam očekivala da ću ovako plivati. Zaista se na toj trci osjeti nedostatak svježine, tako da prvih 50 m nisam ni mogla zapravo brže plivati.

SwinOn: Da li će tvoj fokus ostati i na 200 delfin s obzirom da ti fali manje od 1 sekunde do B olimpijske norme?
Amina: Primarne trke su 100 i 200 delfin, ne bih ih razdvajala. Podjednako su mi važne, a na treningu se spremamo i za jednu i za drugu trku, tako da ću u narednom periodu plivati uglavnom te dionice.

SwimOn: Koji su tvoji dalji ciljevi u ovoj godini?
Amina: Ne volim baš govoriti o ciljevima u plivanju, ali definitvno što bolji rezultati u odnosu na prošlu godinu i nadam se A normi za Svejtsko prvenstvo, ali ona zahtjeva mnogo truda, rada i sreće.

SwimOn: Gotovo da te od Rija nismo videli na nekim većim takmičenjima a sada si osvojio 3 zlata, da li ovo označava tvoj povratak u takmičarsko plivanje?
Mihajlo: Zapravo, takmičio sam se 2017. na Balkanskom juniorskom prvenstvu koje je prošlo solidno iako se nisam spremao za to. Nakon toga napravio sam poprilično dugu pauzu, od skoro godinu ipo dana. Bio sam povremeno u vodi, trenirao sam ali samo kako bih održao neku formu. Od januara sam krenuo ponovo da radim, evo ovo je 4-5 sedmica kako sam u nekom treningu. Takmičenje u Rijeci je dobro prošlo, osvojio sam 3 zlata. Vremena možda nisu najbolja ali sa samo par sedmica rada ja sam zadovoljan, a vidjećemo kako će dalje da ide.
SwimOn: Šta se najviše promenilo u tvom pristupu plivanju nakon ove pauze?
Mihajlo: Promijenilo se dosta toga, prije svega više ne treniram za 1500 slobodno kao nekada, prvenstveno zbog zdravstvenih razloga. Imao sam neke povrede, prvo povredu ramena 2016. a 2017. sam imao problema sa leđima. Sada je to sve sanirano ali u jednu ruku me onemogućava da radim kao nekada pa sam trenutno baziran na kraće discipline. U svakom slučaju sada sam malo zreliji pa na neke stvari drugačije gledam. Vjerujem da ukoliko nastavim ovako da radim sve može ispasti dobro.

SwimOn: Koji su tvoji dalji ciljevi i zelje?
Mihajlo: S obzirom na poprilično dugu pauzu koju sam napravio, uprkos silnoj želji,ne mogu sebi da postavljam neke velike ciljeve. Rezultati će sve pokazati. Prvi zadatak mi je da se što bolje spremim za Državno prvenstvo koje je za 4 sedmice. Idem korak po korak i nadam se najboljem.


Mina Mastilović

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Apsolvent je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja dobila na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *