0

V Орион куп мини

На ден 10 Октомври  на Олимпискиот базен Центар во Скопје  се одржа 5от Меѓународен пливачки митинг „Орион куп мини“ во организација на Пливачкиот Клуб Орион. На митингот учество земаа 27 пливачки клубови од Македонија и Косово и вкупно 319 пливачи.

Поставени се два Национални рекорди на Македонија,пливачот на ПК Вардар 8, Стефан Тодоров постави нов рекорд за Постари пионери во дисциплината 50м слободно со време 26.44, додека пак пливачот на ПК Вардар 2018, Ѓуретановиќ Никола постави нов рекорд за Постари пионери во дисциплината 100м слободно со време 57.04.

Најуспешни пливачи по категории на митингот се:

Категорија А(пливачи 2006 и постари)
Мажи: Јанковски Јован П.В.К.Орион
Жени: Блажевска Еминова Миа П.В.К.Орион

Категорија Б(пливачи 2007/2008)
Мажи: Ѓуретановиќ Никола ПК Вардар 2018
Жени: Дамјанова Софиа ПК Вардар 2018

Категорија Ц(пливачи 2009/2010)
Мажи: Герасимовски Василиј П.В.К.Орион
Жени: Адора Хоџа ПК Степ-Приштина

Категорија Д(пливачи 2011/2012)
Мажи: Цеков Влатко ПК Вардар 2018
Жени: Ставреска Георгина ПК Вардар 2018

Категорија Г(пливачи 2013/2014)
Мажи: Славковски Теодор П.В.К.Орион
Жени:Трифуновска Ирина ПК Младост

Категорија Е (пливачи 2015 и помлади)
Мажи: Мислјловски Матеј ПК Вардар 2018
Жени:Чадиковска Матеа ПК Центар

Официјални резултати
https://plivanje.info/data/Rezultati/2021/Preuzeto/Orion_Kup_mini_2021_MKD/index.html?fbclid=IwAR1dwe-1AqZKprzvy6oO3oMLchF4yaQjpKLfAEoUS79Yjo_8mxH-Fu7ysxw


Jane Karajovanov

Роден на 11.08.1977 во Скопје,на 7 години почнува да тренира пливање во Пливачки и Ватерполо Клуб Вардар од Скопје кај својот прв тренер Зоран Димитров за после тоа да премине во понапредна група кај Миле Битраков.Од својата 15 година тренира кај проф.д-р Димитрија Поповски - Шкипер во АПК Студент од Скопје па се до крајот на својата кариера.Во текот на тоа време има настапи на 2 Светски првенство(2003 во Барселона и 2005 во Монтреал) и 2 Европски првенства(1999 во Истамбул и 2000 во Хелсинки) на трките од 25км.Во 2004 заврши на 9то место на Светската ранг листа на ФИНА во маратонско пливање. Државен првак во неколку базенски дисциплини и 1999 Државен првак во маратонско пливање. Дипломиран професор по Физичко образование на Факултетот за физичка култура при Универзитетот Св.Кирил и Методиј во Скопје и Магистер по Специјална едукација и рехабилитација на Институтот за дефектологија на Филозофвкиот факултет во Скопје. Главен трнер и основач на Пливачкиот и Ватерполо Клуб Орион од Скопје

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *