0

Pedersen završila plivačku karijeru

Danska plivačica i aktuelna svetska rekorderka na 200 metara prsno, Rike Meler Pedersen, objavila je na društvenim mrežama da je odlučila da završi plivačku karijeru. Ona se u javnom pismu koje istakla koliko je ova odluka bila teška za nju, ali i izrazila zahvalnost za svu podršku koju je dobijala tokom čitave karijere.

Sa istim nesigurnim koracima, ali sa istom voljom, hrabrošću i nesputanom odlučnošću kao u vreme kada sam započinjala svoju plivačku karijeru i ulagala sve svoje napore na ostvarivanje svojih snova, danas objavljujem da sam odlučila da završim svoju karijeru profesionalne plivačice. Bila je to teška odluka o kojoj sam dugo razmišljala. U tom procesu, borila sam se da postavim i odredim prioritete, kao i razloge nastavka ili prekida karijere. Proces je bio težak i prepun misli kao što su: ‘Da li odustajem?’, ‘Da li treba da vidim šta me čeka iza sledećeg ugla?’. I osećanja su neizvesna, ne znam šta će mi ponuditi budućnost i da li ću ikada dobiti priliku da nešto ponovo osvojim, a tu je i strah da se neću snaći u novoj sredini. Ali definitivno sam dobro razmislila i sada ponosno stojim i gledam unazad. Spremna sam da započnem novo poglavlje u svom životu. 24 godine plivanja, moj svet ispod površine vode – to je bilo moje platno, moj prostor i moja radost. Moj sport mi je dao najbolje i najteže trenutke u mom životu. Naučio me je da razmišljam, da upoznam sebe i da imam volju da uspem. To mi je dalo uvid u sebe i druge ljude, saradnju, koheziju i zajednicu. Naučila sam da se držim osećanja koja mi daju petu brzinu i radost pobede, kao i suze poraza. Sa 15 godina na međunarodnoj sceni naučila sam da budem hrabra. Naučila sam ko sam kada sam stajala sama iza stolice ispred nekoliko hiljada gledalaca na bazenu. Učila sam da svaki dan radim najbolje što mogu za sebe i svoj tim. Moja karijera je bila fantastično putovanje i bila sam tako privilegovana da iskusim više nego što sam mogla i da sanjam. Teško mi je da nađem reči za svu podršku koju sam mnogo puta dobila u životu. Želim da vam se zahvalim. Hvala svima vama koji ste me podržali!


Sjajna Dankinja je vlasnica brojnih medalja sa evropskih i svetskih prvenstava, a takođe je bila i bronzana na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Ipak, njen možda najveći uspeh je svetski rekord na 200 prsno koji je oborila na Svetskom prvenstvu u Barseloni 2013. godine i koji je i dalje aktuelan i iznosi 2:19.11.


Avatar

Katarina Kučuk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *