2

Plivači još uvek van bazena

Vest da su treninzi na otvorenom dozvoljeni obradovala je mnoge sportiste i rekreativce u Srbiji. Iako pod posebnim uslovima i merama bezbednosti, ovo je ipak dovoljno za kvalitetno održavanje treninga u većini sportova.

Međutim još jednom smo svedoci nezavidnog položaja koji plivači imaju u ovom sportskom sistemu.

Svima je već uveliko poznato koliko je plivanje specifičan sport i da je za održavanje forme neophodno samo jedno, bazen.

Iako su već u prvim danima epidemije objavljena pojedina istraživanja inostranih stručnjaka po kojima bazeni ne mogu biti prenosilac zaraze, zbog hlora koji se inače koristi kao sredstvo za dezinfekciju i borbu protiv virusa, nadležne institucije u Srbiji nisu pokazale interesovanje za ovo pitanje. Plivači su idalje zaboravljeni s’obzirom da je većina sportova dobila instrukcije o nastavku rada a za sportove u vodi nema nikakvih informacija.

U susednoj Hrvatskon plivači su u bazenima već nekoliko dana, dok će u Sloveniji treninzi za reprezentativce početi 4. maja.

Koliko ovakav stav nadležnih u Srbiji utiče na same plivače rekli su nam i naši Olimpijci Silađi Čaba i Anja Crevar.

Pre svega želim da čestitam kolegama sportistima koji od juče mogu da treniraju na otvorenom, svi smo mi predugo odvojeni od trenažnih ambijenata. Iskreno im zavidim jer većina sportista će sad moći skoro 100% da realizuje ono što inače radi na treninzima. Mi smo, na žalost, specifičan sport i nama su bazeni NEOPHODNI. Molim nadležne institucije da nam omoguće rad samo jednog (otvorenog ili zatvorenog) bazena u državi za početak onima koji imaju norme za EP i OI sledeće godine. Verujem da to može da se organizuje uz mali broj plivača u bazenu i sa jednim trenerom van vode. Ako su uspeli da organizuju za restorane, kafice, kladionice i trzne centre, verujem da je to moguće i za nas sportiste. Uostalom već mnogo država u Evropi imaju razne modele, možemo ih i mi iskopirati.

Rekao je Čaba dok Anja dodaje:

Prvo se desilo to da je sport kao takmičarski i vrhunski stavljen iza rekreativaca otvaranjem teretana. Sada smo dobili instrukcije od ministarstva o sprovođenju treninga na sportskim objektima otvorenog tipa, a koji ne definišu bazene kao takve. Plivanje kao sport je samim tim zapostavljen. Plivači iz drugih zemalja (Mađarska, Švedska, Holandija, Hrvatska, Češka itd) uveliko plivaju, a lično znam i da se o plivačima već brinu i Španija i Italija koje će se ubrzo priključiti ovim zemljama. Shvatam da je situacija teška za sve, ali me i pogađa to što smo mi sportisti, a sada i plivači, ostavljeni po strani. Smatram da je nekorektno postupano prema nama, i da treba da se čuje i glas nas koji živimo, radimo i dobijamo prihode iz njega. Sigurna sam da je moglo i dosta ranije da se priča o nama i rešavanju uslova za rad. Po tom pitanju ja ne mogu ništa da uradim, ali se nadam da ćemo u što kraćem periodu dobiti odgovor i pozitivne vesti.

Situaciju je prokomentarisao i predsednik Plivačkog saveza Srbije Boris Drobac

Šti se tiče bazena, mislim da smo mi prosto u prvoj iteraciji Vlade, Kriznog štaba, ali (na zalost) i MOS-a “zaboravljeni”… Sve se odvija brzo, ove mere silne se popuštaju i nadam se da ćemo za koji dan u bazen, pa makar najpre olimpijci, pa stipendisti… i na kraju i svi plivači i klubovi, što je sustinski! Mi kao Savez smo juče uputili mail prema MOS da nam daju pojašnjenje za plivače, odnosno bazene… U razgovoru sa vaterpolistima, umetničkim plivačicama i skakačima u vodu shvatio sam da i oni slično razmisljaju.


Mina Mastilović

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Apsolvent je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja dobila na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

2 komentara

  1. Šti se tiče bazena, mislim da smo mi prosto u prvoj iteraciji Vlade, Kriznog štaba, ali (na zalost) i MOS-a “zaboravljeni”… ZASTO „ZABORAVLJENI’?KO TREBA DA IH PODSETI DA POSTOJITE? GDE STE…???GDE STE, KAO STO SE OVA DECA BORE U BAZENU ZA NASU ZASTAVU, I JEDVA CEKAJU DA USKOCE U VODU? DA LI I VI TO ZELITE?!?!?ILI JE LAKSE OVAKO..???

  2. Zasto neko od plivaca konkretno ne reaguje, mozda i u nekom zajedničkom obraćanju,ako već Savez nije zainteresovan?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *