0

Preminuo legendarni plivački trener Genadi Turecki

Jedan od najpoznatijih plivačkih trenera, Genadi Turecki preminuo je u 71. godini.

Turecki, koji je rođen u tadašnjem SSSR-u, ostaće najpopznatiji po tome što je produkovao jednog od najuspešnijih spintera svih vremena, Aleksandra Popova. Popov je pored Džoni Vajsmilera jedini plivača koji je “duplirao“ zlatne medalje na 50 i 100 slobodno na Olimjpjskim igram (1992 Barselona, 1996 Atlanta).

Turecki i Popov započeli su saradnju u Rusiji, a nastvili su je 1992 u Austaliji, gde im se pridružio jedan od najboljih plivača Austalije tog vremena, Majkl Klim.

Turecki će ostati zapamćen kao i jedan od najvećih plivačkih stručnjaka u polju biomehanike, i po svom individualnom pristupu plivačima.


Avatar

Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *