0

Prvenstvo Srbije: Rekordi priznati, rezultati „upitni“

I najbolji greše. Jedna od najčešće korišćenih izreka na ovim prostorima, da li kao opravdanje za neuspeh ili samo kao opis ljudske nesavršene prirode na vama je da procenite sami. Međutim, šta kada se greške ponavljaju, i šta kada te greške utiču na druge ljude?

Proteklog vikenda, Plivački savez Srbije uspeo je da uprkos nezahvalnoj situaciji sa Korona virusom organizuje državno prvenstvo. Spremnost da se plivačima omoguće trke i makar pristojan kraj ove više nego teške sezone zaista je za svaku pohvalu. Međutim, sada već kao neku vrstu višegodišnje tradicije, na bazenu smo mogli da vidimo probleme sa elektronikom, semaforom i rezultatima. S obzirom da je suština plivanja „borba sa vremenom“ svima je jasna ozbiljnost ovog problema.

U finalu trke 400m mešovito u kojoj je nastupila najbolja plivačica Srbije Anja Crevar viđena je jedna od ovih situacija a trener Marko Spasov nam je kratko prokomentarisao

Što se same trke 400 mešovito tiče definitivno da ni jedan prolaz nije izmeren kako treba (smatram da mogu da pogrešnim 20-30stotinki, ali ne i skoro čitavu sekundu). Vreme koje sam zvanično izmerio Anji je 4:47.15 što se ne razlikuje puno od vremena koje je, nakon nekoliko minuta čekanja, zvanično bilo 4:47.45. Ali prolazi se definitivno dosta razlikuju od mojih.

Pored velikog broja neizmerenih ili pogrešno izmerenih prolaza na okretima, pa čak i krajnjih rezultata kao i problema sa funkcionisanjem semafora na takmičenju smo mogli da vidimo i veći broj nacionalnih rekorda postavljenih u prvim izmenama štafeta.

Rekordi su prihvatani kao regularni bez sumnje, bar bez javno iskazane sumnje, da bi samo par dana kasnije, na sajtu PSS uz spisak plivača pozvanih na pripreme juniorske reprezentacije bila objavljena i sledeća napomena

Čija je krivica to što su rezultati „upitni“ s obzirom da problemi sa elektronikom nisu od juče? Da li se ovom izjavom baca sumnja na sve rezultate i oborene rekorde sa takmičenja? Koliko ovakva odluka može imati uticaja na psihičku pripremu mladih plivača u Srbiji i koliko je realno u jednom sportu kao što je plivanje „zahtevati ponavljanje rezultata“ tačno odredjenog dana? Ova pitanja postavili smo i predsedniku PSS Drobac Borisu:

Činjenica je da je elektronika dotrajala i Savez radi na tome da se nabave nove ploče do Otvorenog prvenstva u martu. Što se tiče rezultata mi ih ne smatramo spornim, komesar takmičenja kao i vrhovni sudija nisu uložili nikakve primedbe nakon što su trke završene. Selektor je na osnovu tih rezultata i sastavio spisak a on svakako ima pravo da taj spisak koriguje i zahteva ponavljanje rezultata. Činjenica je da su plivači popravili vremena ali mnogo je okolnosti i uslova u bazenu koje utiču na promenljivost rezultata.

Jedan od plivača koji je rekord na 50 slobodno postavio kao prva izmena u štafeti je Andrej Barna, on kao senior nije na ovom spisku ali je, možemo reći, na njegov rezultat bačena senka:

Iskreno sad prvi put ovo (objavu) vidim i ne znam šta da kažem. Moguće da je malo neobično što smo i Nina i ja drastično popravili vremena u toj štafeti u odnosu na individualnu trku i da je to podiglo neku sumnju. Ali na svu sreću tu postoje i video snimci pa na osnovu toga može i ručno da se izmeri i proveri. Naravno neće to biti u stotinku tačno ali može okvirno da se vidi da li je bilo nekih propusta.


Mina Mastilović

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Apsolvent je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja dobila na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *