0

Rusija bez zastave na Olimpijskim igrama

U decembru prethodne godine Svetska antidoping agencija (WADA) kaznila je Rusiju sa 4 godine zabrane učešća na velikim međunarodnim takmičenjima. Ova odluka doneta je nakon kontroverze sa testovima ruskih sportista na zimskim OI u Sočiju a čitava afera traje i danas.

Šta ova odluka zapravo znači za same sportiste?

Ruskim sportistima biće dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama ali pod neutralnom zastavom. To znači da u Tokiju nećemo videti kapice sa ruskim obeležjem, nećemo videti dresove, trenerke, kostime ili bilo koju drugu opremu sa državnim obeležjem Rusije. Takođe na pobedničkom postolju neće se slušati ruska himna niti isticati zastava.

S druge strane ruskim sportistima biće dozvoljeno takmičenje u svim individualnim ali i kolektivnim sportovima, uključujući i nastupe u štafetama u plivačkom takmičenju.

U međuvremenu, bivši predsednik ruske antidoping agencije, Grigori Rodčenkov, koji je „ocinkario“ Rusiju WADA-i, pobegao je u SAD i nalazi se na nepoznatoj lokaciji ali je učestvovao u snimanju dokumentarca o ovoj aferi i potpuno maskiran dao izjavu za BBC u kojoj ističe da svim ruskim sportistima treba zabraniti učešće u Tokiju.


Mina Mastilović

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Apsolvent je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja dobila na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *