0
26.02.2017. Ishrana Mia Hadžić

Sastojci za izbegavanje

Odlučili smo se za zdravu ishranu, informisali se koje namirnice treba da forsiramo, koje da izbegavamo i, na našu radost, u samoposlugama rafovi su puni lepo upakovanih proizvoda. Međutim nisu sve, recimo pšenične ili ovsene pahuljice koje kupujemo toliko zdrave kao što mislimo. Da biste bili sigurni da li su pahuljice koje jedete zdrave pre kupovine pogledajte na kutiji njene sastojke. Koristite ovo pravilo kod svih namirnica koje su industrijski pakovane.

Uglavnom, kada pogledamo spisak sastojaka, jasno nam je šta su ugljeni hidrati, masti i proteini i po tome sudimo da li treba konzumirati ili ne te namirnice. Međutim, pored njih pojavljuju se i neki sastojci za koje nikad do sad nismo čuli. Kako bi bili sigurni da li su oni dobri ili loši za ishranu, sportisti bi trebalo da obrate pažnju na to kako oni utiču na naš organizam, zdravlje i performanse. Svaki put kada u sastojcima proizvoda pročitate nešto što vam je nepoznato, prvo proverite na internetu šta ta materija radi i čemu služi, pa tek onda navalite da jedete.

Na neke sastojke ćemo ovde da vas upozorimo:

  • Kukuruzni skrob
  • Saharoza
  • Želatin
  • Mlečna kiselina
  • Natrijum laktat
  • Natrijum citrat
  • hidrogenizovana ulja
  • bifosfati, trifosfati
  • mononatrijum glutaminat (pojačavač ukusa) itd.

Mnogi od ovih sastojaka loše utiče na zdravlje na više načina. Zajedničko im je da povećavaju rizik od raznih upala, a kao sportista to želite da izbegnete. Nije da ne treba nikada jesti te stvari, ali umereno unošenje će svakako smanjiti mogućnost raznih oboljenja. Dakle na tržištu je veliki broj proizvoda i moguće je u tom mnoštvu naći kvalitetne i zdrave, samo je potrebno malo istraživanja i upornog čitanja onog što proizvođači štampaju najsitnijim slovima. I naravno večita preporuka prvo potražite na pijaci, sveže, neprerađeno, pa tek onda u samoposluzi lepo upakovano.


Mia Hadžić

Mia Hadžić, rođena u Beogradu 15.11.1993. godine. Završila Sportsku gimnaziju, a trenutno je apsolvent na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Član je plivačkog kluba 11.april od 2001.godine do danas. Osvajač medalja na prvenstvima Srbije, kao i na međunarodnim takmičenjima i mnoštvu domaćih mitinga. Od 2012. godine, pored plivačke karijere, ulazi i u trenerske vode u svom matičnom klubu i u školici plivanja Vizura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *