0

Srbija uvodi zabranu korišćenja profesionalnih plivačkih kostima za mlađe uzrasne kategorije

Plivački savez Srbije je na sednici Upravnog odbora održanoj 16. oktobra, između ostalog, doneo i odluku o uvođenju starosne granice za korišćenje profesionalnih tehničkih kostima.

Ova odluka primenjivaće se na svim takmičenjima u kalendaru PSS a odnosi se na devojčice uzrasta do 12 i dečake uzrasta do 13 godina. Odluka će potpuno stupiti na snagu 1. aprila 2019.godine.

Pod profesionalnim tehničkim odelom smatra se svaki kostim sa FINA markicom kao i kostimi od tog materijala. Kostim mora biti od fabričkog tekstila i ne sme biti proziran. Kostim za dečake ne sme dosezati iznad pupka kao ni 5cm ispod kuka a kostim za devojčice ne sme biti dvodelan, ne sme pokrivati ramena niti se spuštati ispod kukova.

Ovakve ili slične zabrane postoje u mnogim državama u kojima je plivanje na veoma visokom nivou. Primera radi, na većini takmičenja američke NCAA lige svi plivači koriste samo obične tekstilne kostime.

Mi smo ranije pisali o tome Kada bi dete trebalo da počne sa korišćenjem takmičarskih kostima. Razloga za donošenje ovakve odluke ima puno a kompletno obrazloženje PSS možete pročitati OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *