0

Stjepanović: Olimpijske igre su bitne, ali zdravlje je na prvom mestu

Evropski prvak, dvostruki olimpijac, Velimir Stjepanović osigurao je učešće na OI otplivavši A normu na 200 slobodno u januaru ove godine. Juče je MOK doneo odluku da će se OI pomeriti za 2021. usled nastale pandemije virusom COVID19.

SwimOn: Kako provodiš vreme i da li si se navikao na novonastalu situaciju?
VS: Pa iskreno provodim dane kao i kad sam trenirao, ali sad imam više vremena da malo eksperimentišem sa spremanjem hrane, jer baš volim da kuvam. Pored toga naravno dosta suvih treninga, igranje igrica, gledam serije i vesti i pokušavam da budem informisan što se tiče COVID19.
SwimOn: Da li si zadovoljan odlukom MOK-a da pomeri OI za 2021?
VS: Mislim da je prava odluka, kako god okreneš nije idealno (ili realno) da se održe sada, a nije ni idelano da se održe sledeće godine, ali na kraju je činjenica da je zdravlje uvek na prvom mesto i da sada ono što je važno nisu Olimpijske igre, nego da čuvamo sebe i ostale oko nas.
SwimOn: Kako misliš da će trenutna situacija uticati na plivanje u narednom periodu?
VS: Pa plivanje, ili generalno vodeni sportovi će najviše biti pogođeni, jer ništa ne može da zameni plivanje i da plivaš te kilometre, ali se svi snalazimo kako umemo, moraće opet aerobna baza da se odradi kada se vratimo u normalu, ali sad je samo bitno da ostanemo aktivni kod kuće da bi ta tranzicija kad se vratimo u bazen bila što lakša.
SwimOn: Plivanje je jedan od specifičnijih sportova, gde je teško improvizovati takmičarsku sredinu, samim tim osećaj za vodu brzo nestaje nakon pauze od plivanja. Da li radiš neke vežbe kako bi zadržao osećaj?
VS: Kao što sam rekao u prethodnom odgovoru, ne može da se zameni i nema način da zadržiš osećaj skroz, ali koristim dosta gume i radim zaveslaje, to je možda i jedini način gde može bar malo da se sačuva taj osećaj.
SwimOn: Šta misliš o Jogi kao načinu vežbanja, da li je radiš i da li bi voleo je ubaciš u svoj program?
VS: Joga je dobar dodatak u bilo kom sportu, ali u umerenoj dozi i da se radi sa Joga instruktorom. Ja ubacujem po neki „flow“ kad radim istezanje, tako da već imam malo Joge u svom programu svakako.
SwimOn: Koji poruku bi poslao plivačkoj zajednici?
VS: Samo da ostanu aktivni, da koriste ovo vreme na dobar način, da se resetuju psihički i da ostanu pozitivni. U sportu uvek postoje prepreke, tako da je ova situaciju u kojoj se nalazimo samo još jeddna od tih prepreka. Naše je da budemo odgovorni, pozitivni i fokusirani na ono sto MOŽEMO da uradimo u ovom trenutku, a ne na ono sto NE MOŽEMO.

Avatar

Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *