0

Tjaša Vozel: Kopenhagen je usputna stanica do Tokia

Reprezentaciju Slovenije na Evropskom prvenstvu na 25metarskim bazenima koje se održava u Kopenhagenu činiće 10 plivača.

Na spisku Plivačkog saveza Slovenije se nalaze Peter John Stevens, Tina Čelik, Martin Bau, Tjaša Oder, Aljaž Kerč, Neža Klančar, Katja Fain, Tara Vovk, Nastja Govejšek i Tjaša Vozel.

Mi smo iskoristili priliku i sa Tjašom Vozel popričali o njenom povratku na velika takmičenje posle jednogodišnje pauze, o novim ciljevima i planovima koje ima u kraijeri.

SwimOn: Nakon propuštena dva velika takmičenja SP u Windsoru i Budimpešti, vraćaš se u reprezentaciju za EP u Kopenhagenu. Kako se osećaš povodom toga?

Tjaša: Windsor i Budimpeštu sam propustila namerno. Imala sam pauzu skoro godina dana a u tom vremenu sam završila fakultet. Za vreme SP u Budimpesti počela sam da se spremam za zimsku sezonu i zato sam znala da mogu da plivam dobro.

SwimOn: Na takmičenju u Kranju si isplivala dve A norme (100 i 200m prsno). Da li si očekivala takav rezultat na 200 obzirom da si samo dve sedmice ranije u Zrenjaninu bila preko 5s sporija?

Tjaša: U Zrenjaninu sam plivala iz punog treninga i 200 mi je bila samo priprema za 100 da vidim koliko sam brza. Posle Zrenjanina sam plivala u Zagrebu samo 100, a u Kranju gde je bila zadnja šansa za izplivanje norme plivala sam i 200. Znala sam da ću dobro plivati jer smo se spremali za obe trke.

SwimOn: Iako si bila u Riju prošle godine, vremena nisu bila na nivuo koji smo navikli da gledamo od tebe. Da li je bilo teško vratiti se na stare rezultate posle jedne takve krize?

Tjaša: U Riu nisam plivala to što sam očekivala iako sam se spremala tako kako treba. Za rezultate na tako jakom takmičenju trebaš pored treninga i zrelost što je ja očigledno tad još nisam imala. Posle razgovora sa mojim trenerom odlučila sam da ću probati još jednom da se vratim u vrhunsko plivanje, a pre toga sam trebala još da završim fakultet. Onda smo u junu počeli da treniramo za novi olimpijski ciklus. Treninzi su mi išli dobro, sa tim nisam imala problema. Šta će pokazati takmičenja videćemo uskoro

SwimOn: Šta ti je dalo snagu i motiv da se vratis?

Tjaša: Mislim da još nisam sve napravila u plivanju što sam sposobna i zato bih želela da vidim gde su mi granice.

SwimOn: Znamo da Slovenija ima kvalitetne mlade plivačice prsnog stila ali ti si uspela da ostaneš u vrhu. Da li ti one daju dodatni motiv ili čak stvaraju neku vrstu pritiska?

Tjaša: Svaka konkurencija dobro je došla, ali kako ja gledam na plivanje postoje tri nivoa plivanja: dječje plivanje (evropska i svetska juniorska prvenstva), vrhunsko (što se odvija u školi i na fakultetu, koji sprema mladog človeka na život ) i onda ako odlučiš postoji profesionalni sport, a tek tada se vide granice u sportu svakog pojedinca. Zbog toga svim tim mladim plivačima želim da izdrže do starosti kada mogu da nađu svoje granice.

SwimOn: Koji su tvoji planovi i ciljevi za sledeću godinu?

Tjaša: Svi planovi i ciljevi su usmereni ka nastupu na OI Tokio 2020. Zato se ne opterećujem etapnim ciljevima koje imam u glavi ali želim da budem najspremnija na takmičenju mog života.


Mina Mastilović

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Apsolvent je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja dobila na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *