Arena
0

Tjaša Vozel: Sve je podređeno treningu za OI

Tjaša Vozel, najbolja je Slovenačka plivačica prsnim stilom. Svoju dominaciju pokazala je rano u sezoni kada je otplivala apsolutne rekorde u disciplini 200 metara prsno u velikom i u malom bazenu, čime je objedinila sve rekorde Slovenije prsnim stilom. Pred nastup na EP u Glazgovu postavili smo Tjaši nekoliko pitanja:
SwimOn: Jedna si od takmičarki koje će nastupiti na EP u Glazgovu, šta očekuješ od ovog takmičenja i koji je tvoj cilj?
Vozel: EP u Glazgovu će biti samo usputna stanica do OI u Tokiju sledeće godine. U zadnje vreme sam imala problem sa kolenom i nadam se da će to biti ok do početka takmičenja. Želela bih da otplivam svoja najbolja vremena na 100 i 200 metara prsno.
SwimOn: Počela si sezonu sa nekoliko ličnih rekorda, kao i državnim rekordima na 200 metara prsno, šta je doprinelo tako dobrom startu?
Vozel: Sezonu 2019/2020 sam počela več u julu. Dobro sam radila celo leto zato sam očekivala da mogu plivati brzo već na prvim takmičenjima. Ove sezone je fokus na OI i treniram najozbiljnije do sada i sve je podređeno tom cilju.
SwimOn: Dva puta si učestvovala na OI, kakvo je za tebe Olimpijsko iskustvo i da li ti je pristup bio drugačiji nakon prvog nastupa?
Vozel: Plivati na OI je nešto posebno što se ne može opisati rečima. Takmičenje je kao i svako drugo, a ipak je atmosfera drugačija. Prvi put kada sam nastupila na OI imala sam 18 godina i sve mi je bilo novo. Plivati pred punim tribinami bilo je nešto posebno. Drugi put sam želela da pored dobrog rezultata ostvarim i dobar plasman, a na moju žalost je drugi nastup ispao lošiji od prvog.

SwimOn: Deluje u poslednje vreme da je žensko plivanje dosta dominantnije u odnosu na muško u Sloveniji, a i u odnosu na zemlje u regionu. Šta misliš da je razlog tome?
Vozel: Ovo je baš zanimljivo pitanje i teško bih mogla da kažem šta bi bio razlog tome. Mislim da su možda žene u mladosti zrelije od muškaraca i da muškarcima treba više vremena da bi postigli vrhunske rezultate, a svi prerano prestaju da plivaju.
SwimOn: Plivanje je dobilo novu formu takmčenja kroz ISL. Šta misliš o tome konceptu i da li ti je želja da nastupiš na nekom od ISL mitinga?

Vozel: ISL je super takmičenje, super promocija plivanja i veoma interesantno za gledaoce. Ovde nije toliki fokus na rezultatima, već više na timskom duhu i borbi za tim, zato je i atmosfera odlična. Ako bih imala priliku, volela bih da nastupim na nekom od mitinga.


Avatar

Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *