0

Trening u vodi: Rotirati ili ne rotirati? Pitanje je sad…

Kada gledate vrhunske plivače kako plivaju leđno ili kraul, ne možete a da ne primetite kako prilikom svakog zaveslaja rotiraju svoje telo. Rotaciju izvode duž ose paralelne sa dnom bazena koristeći celo telo. Pokret kreće od nogu preko kukova i torza sve do ramena i ruku.

Većina trenera i plivača smatra da se rotacijom smanjuje frontalni (prednji) otpor vode na telo međutim, istraživanja pokazuju da ovo nije tačno. Čak šta više razlika između otpora vode kada je telo na stomaku i kada je na boku je zanemarljiva. Zašto je onda važno rotirati svoje telo tokom kraul i ledjnog plivanja?

Kada plivate u položaju ravno na stomaku za izvođenje zaveslaja i kretanje u napred koristite samo mišiće na rukama međutim, kada rotirate svoje telo vi uključuje i trbušne mišiće i velike mišiće na leđima i tako mnogo lakše povlačite istu količinu vode i brže se krećete napred. Sam pokret rotiranja stvara malu količinu samostalnog kretanja, ali kada tom pokretu pridodate i povlačenje (zaveslaj) rukama dobijate najveću moguću propulziju.

Veoma važne stvari za dobro izvođenje rotacije su jaki trbušni mišići i usklađen rad nogu sa čitavim pokretom. Što je plivač jači (da ne kažemo masivniji) i što mu je rotacija brža i snažnija, to je energija koju stvara pokretom ruke i tela veća, samim tim plivač je i brži.

Ono na šta morate obratiti posebnu pažnju je:

  • Prekomerna rotacija – Kada plivač previše rotira svoje telo dolazi u “izvijeni“ položaj i treba mu više vremena da izvede rotaciju.
  • Veća rotacija na jednu stranu tela – Plivač mora da se trudi da izjednači količinu rotacije na obe strane kako bi dobio ravnomerno i pravolinijsko kretanje
  • Preterano pomeranje glave – Glava treba uvek da stoji mirno s pogledom usmerenim ka dnu bazena (osim u trenutku udaha)

 

Morate zapamtiti i da je jačina rada nogu izuzetno bitna za dobru rotaciju. Svaki pokret kukovima i zaveslaj biće bolji ukoliko u tom trenutku “uključite“ noge.

Kako ćete znati da rotaciju izvodite pravilno?

  • Disanje postaje lakše. Jedva da ćete morati da pomerite glavu da biste uzeli vazduh
  • Zaveslaji će vam postati duži. Videcete kako vam se broj zaveslaja na svakoj deonici smanjuje
  • Osetićete da klizite po površini vode potpuno ravno i brzo.

 

Odgovor na pitanje…

Rotirati ili ne rotirati…?

Definitivno ROTIRATI!

 

Izvor fotografije: Getty Images/Francois Xavier Marit/Agence France-Presse

Mina Mastilović

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Apsolvent je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja dobila na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *