0
07.01.2017. Ishrana Mia Hadžić

UGLJENI HIDRATI – NAJBOLJI PRIJATELJI SVAKOG SPORTISTE

Često pitanje koje sportisti postavljaju je koje to hranljive materije treba unositi u organizam kako bi postigli bolje rezultate.

Naš organizam funkcioniše na principu trošenja energije koju dobijamo isključivo putem hrane i dodatnih suplemenata (dozvoljenih od strane WADA – World anti doping agency). Mnogi sportisti smatraju da su proteini najvažniji za uspeh u sportu, međutim, ne znaju da je glavni nutritivni element upravo ugljeni hidrat.

Osnovni izvora energije za naš organizm su ugljeni hidrati (šećeri). Ugljeni hidrati se dele na proste i složene. Prosti ugljeni hidrati su najznačajniji za nadoknadu potrošene energije, jer sadrže male molekulske lance, koji se vrlo brzo razlažu prilikom unošenja u naše telo. Najosnovniji prost šećer koji se nalazi u krvi je monosaharid glukoza (dekstroza), i on predstavlja gorivo za naše mišiće.

Prema tome, sportista treba da se trudi da unosi dovoljnu količinu namirnica koje sadrže glukozu kako ne bi ostao bez goriva. Adekvatan unos ugljenih hidrata postaje još značajniji pri vrlo intenzivnom nivou treninga, jer je potrošnja glukoze veoma visoka. Pored glukoze jako važnu ulogu ima složeni ugljeni hidrat, polisaharid glikogen, koji predstavlja rezervu ugljenih hirdata u organizmu.

Kada se tokom treninga potroši visok nivo glukoze, glikogen počinje da se razlaže i nadoknađuje taj nedostatak energije. Kod sportista nizak nivo glukoze može izazvati pojavu mentalnog zamora, koji je povezan sa zamorom mišića. Pošto se rezerve glukoze i glikogena brzo potroše, čak i za vreme kratkotrajnih aktivnosti, unos ugljenih hidrata za vreme trajanja treninga je od ključnog značaja za održavanje fizičkih i mentalnih funkcija.

Pored pitanja koje to hranljive materije treba unositi u organizam za vreme pripreme i samog takmičenja, jako je bitno i u kom trenutku ih treba unositi i kolika je njena količina potrebna kako bi imala najbolji efeka za oporavak mišića i postignuća najboljeg performansa. U skladu sa tim, uz trenažni plan treba imati i dobar plan ishrane.

Neke od namirnica koje sadrze visok nivo ugljenih hidrata: pečeni krompir, kukuruzne pahuljice, med, beli ili braon pirinač, zrele banane, testenina, jabuke itd.

Pročitate detaljnije kako treba planirati unos odredjenih ugljenih hidrata pre, tokom i nakon treninga.

 

Izvor teksta: Advanced Sports Nutrition, Dan Benardot
Izvor slike: http://media.thetitantraining.com/2014/03/ugljeni-hidati-ishrana.jpg

Mia Hadžić

Mia Hadžić, rođena u Beogradu 15.11.1993. godine. Završila Sportsku gimnaziju, a trenutno je apsolvent na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Član je plivačkog kluba 11.april od 2001.godine do danas. Osvajač medalja na prvenstvima Srbije, kao i na međunarodnim takmičenjima i mnoštvu domaćih mitinga. Od 2012. godine, pored plivačke karijere, ulazi i u trenerske vode u svom matičnom klubu i u školici plivanja Vizura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *