0

Vladislav Grinjov: Rezultat na 100 slobodno je i za mene bio neočekivan

Vladislav Grinjov je mladi ruski plivač koji je novim nacionalnim rekordom na 100 slobodno na Prvenstvu Rusije u aprilu ove godine privukao pažnju plivačke javnosti na sebe. Njegov rezultat, 47.43 – vredan 967 FINA bodova, je bio potpuno neočekivan za mnoge ljubitelje plivanja u Rusiji i svetu. Ekskluzivno za SwimOn, Vladislav je govorio o svojim plivačkim počecima, hobijima kojima se bavi u slobodno vreme, kao i o svojim planovima za budućnost.

SwimOn: Napravio si veliko iznenađenje oborivši ruski rekord na 100 slobodno na Prvenstvu Rusije u aprilu. Da li je i za tebe, kao i za mnoge u publici, ovaj rezultat bio neočekivan?
Vladislav: Znao sam da ću dobro plivati, ali ne ovoliko. Ovaj rezultat je i za mene bio zaista neočekivan.

SwimOn: Nakon ovog rezultata, dobio si veliku pažnju medija, pa smo imali mogućnost da pročitamo da se nisi ozbiljno bavio plivanjem sve do svoje 15 – 16. godine. Šta je uticalo na tebe da tako kasno počneš ozbiljno da treniraš? Da li si se bavio nekim drugim sportom?
Vladislav: Trenirao sam fudbal oko tri meseca kada sam imao sedam godina, ali potom sam izabrao plivanje. Do 15. godine sam neobavezno išao na treninge i čak nisam ni smatrao da mi je to nešto neophodno u životu, ali onda sam poželeo da ispunim normu za KMS (kandidat za majstora sporta – jedan od razreda u kategorizaciji ruskih sportista). Kada sam to ostvario, jednostavno nisam želeo da ostanem samo na tome.

SwimOn: Ruska reprezentacija ima sjajnu generaciju mladih plivača čiji si i ti deo. Pored toga, već par godina unazad imamo prilike da vidimo zaista neverovatne rezultate ruskih plivača na juniorskim prvenstvima. Šta misliš da je najviše zaslužno za to – dobar sistemski rad, uslovi za treniranje, jednostavno talentovana generacija ili nešto drugo?
Vladislav: Ja nikada nisam bio deo juniorske plivačke reprezentacije, tako da ne mogu da govorim o tome kako stvari tamo funkcionišu. Ipak, ono što primećujem je da veliki broj plivača nestaje sa plivačke scene prilikom ulaska u seniorske vode. Naravno ne svi, ali mnogima se to desi.

SwimOn: Da li postoji neka plivačka serija koju i danas pamtiš?
Vladislav: Pamtim dan kada sam preplivao nešto više od 12 kilometara na treningu. To je moj maksimum, nikada nisam plivao više.

SwimOn: Kako se odmaraš u slobodno vreme kada nisi na treningu?
Vladislav: U slobodno vreme sviram gitaru, bas gitaru, komponujem i obrađujem muziku i izlazim sa prijateljima.

SwimOn: Kakvi su tvoji dalji planovi?
Vladislav: Plan mi je da konačno završim muzički album sa grupom Нефтеловушка u kojoj sviram, da dobro plivam na Svetskom prvenstvu, izborim plasman na Olimpijske igre, a zatim i tamo otplivam dobar rezultat.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *