0

Završeno plivanje Igara malih zemalja Evrope

Vrhovni sudija plivanja na upravo završenim Igrama malih zemalja Evrope i jedan od najiskusnih plivačkih sudija našeg regiona Goran Zebić, poznat i kao Zeba dao je intervju za Swim-On.

Ovo je zaista veliki sportski događaj u Evropi koji je izazov i za mnogo veće zemlje, a Crna Gora je opravdala ukazano poverenje. Na ovim Igrama učestvovalo je devet zemalja, sportisti su se takmičili u ukupno 10 sportova od kojih se plivanje istaklo po izuzetnoj organizaciji i dobrim rezultatima. Želim da se zahvalim i čestitam Crnogorskom olimpijskom komitetu, Vaterpolo plivačkom savezu Crne Gore, Organizacionom odboru na čelu sa direktorkom takmičenja za plivanje Danijelom Franeti na izuzetnoj organizaciji plivačkog takmicenja. Specifičnost prvenstva ove godine je što je selo Igara u kom su bili smešteni sportisti i zvaničnici bilo u Budvi, dok se takmičenje odvijalo na velelepnom olimpijskom bazenu Morača u Podgorici. Čast i zadovoljstvo je predvoditi prvenstvo koje je kvalifikaciono za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju i Svetsko prvenstvo 2019. godine u Gvanžuu. Moram da istaknem i pohvalim sve sudije, koje su opravdale ukazano poverenje, odradile sve svoje dužnosti na visokom nivou. Takmičenje se odvijalo 3 dana a plivači su imali samo jednu šansu za ostvarivanje najboljeg rezultata jer se sve odvijalo kroz jedan deo koji je ujedno bio i finalni deo programa. Ogromno je zadovoljstvo biti svedok fantastične energije koja je vladala sva tri dana takmičarskog programa.


Plivačke sudije na Igrama malih zemalja Evrope

Po rezultatima su se istakli reprezentativci Luksemburga koji su zablistali upravo na plivanju sa neverovatnim 31-im odličjem, od toga čak 15 zlatnih 11 srebrnih i 5 bronzanih medalja. Drugo mesto u skoru plivačkih rezultata zauzeli su Islanđani sa ukupno 21 odličjem od toga 9 zlatnih, 2 srebrne i 10 bronzanih medalja, predvođeni nasim bivšim reprezentativcem i olimpijcem Mladenom Tepavčevićem. Treće mesto zauzeli su plivači Litenštajna sa ukupno 13 osvojenih medalja od čega 7 zlatnih, 5 srebrnih i 1 bronzanom medaljom. U rezultatskom smislu istakao se reprezentativac Islanda Anton Svein Mekki u disciplini 200 metara prsno sa rezultatom 2.10.41. U disciplini 200 mešovito, najbolji je bbio plivač Luksemburga Rafael Staćoti, sa rezultataom 2.03.11, dok je 400 metara mešovito isplivao sa vremenom 4:24.33. Od devojaka izvojila se u disciplini 100 leđno Ejglo Osk Gustafsdotir sa Islanda sa vremenom 1:02.02. U disciplini 200 metara slobodno rezultatski je zablistala Julia Hasler, plivačica Lihtenštajna sa vremenom 2:01.58, dok je u disciplini 400 slobodno isplivala vreme 4:15.18.

Veliko čast i zadovoljstvo je što smo svi mi, zvaničnici i organizacioni odbor dobili visoke ocene od delegata LEN-a i delegata IMZE-a za plivanje koji su budno kontrolisali i pratili plivačko takmičenje. Iskoristio bih priliku i pozvao takmičare širom našeg regiona Evrope i sveta da se prijave i dođu na Montenegro Open 2019 koje će se održati prvog vikenda jula (6 – 7. jula 2019) upravo ovde u Podgorici u sportskom kompleksu Morača i takmiče se u otvorenom olimpijskom bazenu gde su plivali najbolji plivači Igara malih zemalja Evrope, istakao je Goran Zebić.

Zahvaljujemo se Goranu Zebiću na izdvojenom vremenu za naš portal.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas i nada se da će uskoro da stekne zvanje diplomiranog matematičara. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *