2

3 citata Michael Phelpsa koja će vas održati motivisanim kada je najteže

Čovek – legenda. Najveći ikada. Idol svakog plivača i inspiracija svakog sportiste. Michael Phelps zna najbolje od svih nas da se uspeh ne dešava preko noći. Dobro poznaje moć teškog rada i odlučnosti, i zna gde to može dovesti istrajnu osobu.

Ali iznad svega, Phelps zna koliko je važno raditi svakodnevno ali i ostati fokusiran u svakom trenutku. Svi mi se stalno podsećamo jedne od ključnih činjenica Phelpsovih treninga: nikad nije imao slobodan dan, čak ni za Božić.

Pa kojoj se osobi bolje obratiti za pomoć da nas održi motivisanim pred početak sezone takmičenja?! Izdvajamo vam tri Phelpsova citata kako bi vam pomogli da održite misli usmerene na vaše ciljeve u ključnom delu sezone

 1. “I want to be able to look back and say, ‘I’ve done everything I can, and I was successful.’ I don’t want to look back and say I should have done this or that.”

“Želim da budem u mogućnosti  da se osvrnem i kažem  “Uradio sam sve što sam mogao i bio sam uspešan. Ne želim da se osvrnem i kažem da je trebalo da uradim ovako ili onako.”

Kao plivaču, završnica važne trke koja povlači osećaj da nisi bio potpuno pripremljen je nešto najgore, kada kažeš sebi “da sam samo radio više na finišu” ili “voleo bih da sam slušao trenera i vežbao moj pejs tokom treninga”.

Postoji izrazit osećaj u stomaku kada znaš da tvoj nastup nije bio onakav kakav je trebalo biti, a ti znaš zašto. Kako bi sprečili ovaj osećaj i ‘šta bi bilo kad bi bilo’, učini sebi uslugu i daj sve od sebe. Radi na onome na čemu znaš da treba da poradiš. Zahvalićeš sebi kasnije.

2.I think goals should never be easy, they should force you to work, even if they are uncomfortable at the time.” 
Mislim da ciljevi nikada ne treba da budu laki, treba da nas podstiču da radimo, iako se trenutno čine nedostižnim.”

Čak i u periodu teških treninga, kada te sve boli i tvoje telo se oseća kao da je na izmaku snage ne smeš da zaboraviš zašto radiš sve ovo. U svojoj glavi imaš zacrtan cilj koji želiš da dostigneš. Ne smeš da ga izbrišeš kada je teško, iskoristi ga kao motiv da tada treniraš još jače.

3. “If you want to be the best, you have to do things that other people aren’t willing to do.” 

“Ako želiš da budeš najbolji, moraš da radiš stvari koje drugi ljudi nisu voljni da urade”

Ovo važi za svaki deo sezone. Ustajanje u cik zore kada je napolju hladno i nije baš omiljeno većini ljudi. Tvoji drugovi koji nisu plivači gledaju te kao ludaka kad im kažeš svoj raspored treninga. ‘ Ne znam kako to radiš’ je uobičajeno da kažu.

Ponekad čak ni ti ne znaš kako to uspevaš. Ali ti to uradiš, i ne preispituješ to. I to pravi razliku. Ti rani jutarnji ali i  treninzi subotom ujutru su bitni činioci koji te vode ka uspešnoj plivačkoj karijeri.


Izvor teksta: swimmingworldmagazine.com
Veliko hvala A.C. i E.P. na prevodu i obradi teksta.

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

2 komentara

  1. Zasto ne osmislite sami tekst i temu .Ovako je sve kopirano sa Swimswam-a i drugih stranica …Bolje sami smislite temu nwgo samo copy-paste.Hvala

    1. Poštovani, većinu naših tekstova smišljamo sami a one koji nam se učine zanimljivim prevodimo sa drugih sajtova, što nije tajna. Ukoliko imate neke predloge ili teme uvek nam se možete obratiti preko KONTAKT opcije. Pozdrav.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *