0

3 najveće noćne more svakog plivača

Zaboravite strah od visine, mraka, buba…ovo o čemu mi govorimo su noćne more koje drže budnim svakog plivača.

 

POGREŠAN START!

Spremni ste, trenirali ste jako i usavršili ste svaki detalj svoje trke.

Vežbali ste i start, iznova i iznova i nikad ga na treningu niste uradili loše.

Ali evo stajali ste ispred startnog bloka, popeli se na odgovarajući znak, spremni ste za skok, noge su zategnute ali iznenada gubite ravnotežu naginjete se previše i upadate u vodu. Nespretno kao neki početnik. Diskvalifikacija.

Ali čak i ako se ovo desi ne očajavajte. Bezbroj najboljih plivača i šampiona imalo je svoje loše trenutke na startu.

PUCANJE OPREME?!

Sećate se onih poliuretanskih kostima za trke pre 2009.?! Bili su toliko uski i teški za oblačenje da ni malo nije čudno što su pucala na svakom koraku. Ovakve situacije dešavaju se i sada samo u manjem broju… Zastrašujuće je i pomisliti da se spremate za start trke, malo jače razgibate a vaš kostim vas za to nagradi velikom rupom.

Da ne pričamo o pokidanim kapicama… potpuno ste spremni, stojite iza bloka, poslednja provera, navlačite kapicu preko ušiju a ona puca neverovatnom lakoćom…potpuni užas.

A tek te naočare… ne znate ni sami koliko ste ih puta zategli na vrhu glave, stavili čak i ispod kapice ali prilikom skoka one jednostavno pobegnu sa glave… ili, možda još gore ostanu tu ali pune vode. Ne vidite prst pred okom.

I ovo se dešava mnogima, to su stvari koje možemo nazvati čistom (ne)srećom. Micahel Phelps je trku od 200m delfin otplivao sa naočarima punim vode i pri tome osvojio zlato. Sve što treba da uradite je da se oslonite na svoju tehniku i date maksimum uprkos svemu.

NEIDENTIFIKOVANI OBJEKTI U VODI.

Plivači su čudna vodena stvorenja, u čistoj i potpuno prozirnoj bazenskoj vodi se osećaju kao kod kuće.

Međutim potpuno je drugačija situacija na otvorenim vodama… zapravo čak i na bazenu.

Bazene dnevno posećuje po nekoliko stotina ljudi i kada bi zastali na trenutak da razmislimo čeg sve može da ima u toj vodi verovatno većina nas nikada ne bi ni ušla u nju. Zato je dovoljno da vas na treningu dodirne grumen kose ili čak list ili mrtva buba (na otvorenom) pa da poželite da iskočite iz svoje kože.

Imate li vi neki veći strah?


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *