0

5 namirnica koje bi plivači trebalo da izbegavaju tokom trenažnog procesa

Neke namirnice koje jedete mogu da sabotiraju vaš trud i napor koji ulažete u bazenu. Evo 5 namirnica koje bi trebali da izbegavate:

1. Previše začinjena, ljuta i masna hrana

Treba se kloniti hrane koja izaziva nelagodnosti u stomaku kao što su nadimanje, grčevi i probave. To znači da ne treba uzimati hranu koja je prezačinjena i puno ljuta, pogotova ako niste navikli na tu hranu, kao ni masnu, odnosno prženu hranu.  Naravno, malo masti u vašoj ishrani je dobro, ali nju treba unositi preko oraha, masne ribe, a ne da pojedete picu ili neko masno meso iz fast food-a.

2. Vlaknasta hrana

Ova vrsta hrane se duže vari, iz tog razloga ne bi trebalo da se uzima neposredno pred ulazak u bazen ili početak treninga na suvom. Ukoliko ih pojedemo pred sam trening može se desiti da se hrana loše svari i da vam u toku treninga postane muka. Iako visoko vlaknasta hrana pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja i dijabetesa, najbolje bi bilo da se namirnice poput pšenične testenine, pasulja uzimaju nakon treninga.

3. Hrana bogata šećerom

Pored raznoraznih sltkiša, ima dosta namirnica koja sadrži puno šećera u svojoj strukturi, a da to niste ni znali. Pre nego što krenete da jedete pre treninga pogledajte dobro na etiketi namirnice šta sve sadrže u sebi. Sokovi, grickalice, slatkiši obično imaju više prostih šećera nego što je to neophodno za trening, pa tako uzimajući njih možete sebe dovesti u situaciju da će vam nivo šećera tokom treninga znatno opasti. Iz tog razloga treba biti oprezan šta jedeš i piješ pre nego što dođeš na bazen.

4. Žitarice i bonžite (granularne čokoladice)

Zvuči zdravo, zar ne? Ove popularne namirnice ponekad imaju više šećera nego jedna čokoladica. Zapravo, nedavna istraživanja su pokazala da dečije žitarice sadrže u proseku 40% više šećera u jednom obroku nego žitarice koje jedu odrasli. Jedući jednu činiju dečijih žitarica dnevno godišnje se unese 10kg više šećera. Kad uzimate žitarice uvek pročitajte na kutiji koliko sadrže šećera u sebi i gledajte da birate one koje imaju što niži nivo šećera.

5. Kofein

Ranijih godina konzumiranje kofeina je bilo zabranjeno od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta, jer lako izaziva zavisnost usled redovne upotrebe. Danas je kofein opet dozvoljen i sportisti ga često koriste. Kofein stimuliše centralni nervni sistem i pospešuje izdržljivost i budnost mišića. Međutim, redovnim uzimanjem kofeina organizam se lako adaptira na njegovo dejstvo i da bi i dalje bilo delotvorno potrebne su sve veće količine ove supstance. Razlog zbog kojeg je ova supstanca na našoj listi je zato što prekomerno uzimanje kofeina može izazvati nesanice, razdražljivost, dijareju, anksioznost i prekomerno izlučivanje mokraće što može dovesti do dehidratacije.


Mia Hadžić

Mia Hadžić, rođena u Beogradu 15.11.1993. godine. Završila Sportsku gimnaziju, a trenutno je apsolvent na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Član je plivačkog kluba 11.april od 2001.godine do danas. Osvajač medalja na prvenstvima Srbije, kao i na međunarodnim takmičenjima i mnoštvu domaćih mitinga. Od 2012. godine, pored plivačke karijere, ulazi i u trenerske vode u svom matičnom klubu i u školici plivanja Vizura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *