0

5 saveta za efikasnije izvođenje plivačkih vežbi

Plivačke vežbe su deo svakog plivačkog treninga bez obzira na nivo do kog je plivač dosegao. Plivačke vežbe nam pomažu da usvojimo određen pokret za kompleksniju motoričku radnju kojom želimo da ovladamo. U nastavku članka možete naći pet saveta koji će vam pomoći da efikasnije i smislenije izvodite plivačke vežbe.

1. Vežba mora biti izvedena 100% tačno

Veliki plivački trener Bil Svitenhem imao je izreku “99% tačno je 100% netačno“. Plivačka vežba mora biti izvedena 100% tačno i precizno da bi imala smisla, u suprotnom gubite vreme. Vežbe služe sa usavršavanje plivačke tehnike i lakše usvajanje pokreta, ako je ne izvodite najefikasnije moguće, onda vežbate skraćen ili pogrešan pokret.

2. Bez žurbe

Ako prvi put izvodite vežbu ili još uvek imate poteškoća da je izvedete, nemojte žuriti. Probajte da se koncentrišete na pokret od početka do kraja i izvodite vežbu u ograničenom vremenskom periodu ako je izazovna. Ako ne možete da izvodite vežbu duži vremenski period kvalitetno, skratite deonicu.

3. Ako vežba funkcioniše, koristi je

Često ćete čuti “ta vežba koju radiš nema smisla“. Ako za vam određena vežba pomaže i vi ste našli smisao u njoj, radite je dokle god funskiconiše za vas.

4. Vrati se na osnove

Treneri često kažu radi na osnavama. Čak i veliki plivači rade osnovne vežbe tipa osnovnih položaja rada nogu, sa kojim su se susreli još u školi plivanja ili predtakmičarskim grupama. Ako nešto ne štima vratite se na osnovne vežbe, često ćete nači ključ za rešavanje tehničkih problema.  

5. Kreativnost

Dosta vežbi koje radite nastale su iz nečijeg eksperimentisanja u vodi. Ne bojte se da probate nešto novo ili pak da razvijete neku stariju vežbu sa vašim pečatom.


Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *