0

6 kvaliteta vrhunskih plivača na duge staze

Često je teško razumeti plivače ‘dugoprugaše’ ali snagu njihovog uma i volju koju nose u sebi svi uvek cene i poštuju.

Kada ostali plivači, posle treninga od 2 sata izađu iz bazena, oni ostaju da isplivaju jos 3km. Onaj bolni osećaj težine u rukama kod njih retko kad nestaje.

Vrhunski plivači na duge staze su sportisti sa velikom mentalnom snagom, strastveni su i odlučni, a volja za radom im je jedan od najvećih kvaliteta. Pored toga ove plivače odlikuju i sledeći kvaliteti:

1. Veliki aerobni kapacitet i nivo maksimalne potrošnje kiseonika. Međutim visok VO2 maksimum ne mora uvek da znači bolji nastup, to zavisi i od drugih faktora kao što su godine plivača, visina, težina, pol i metabolizam.
2. ‘Ekonomično plivanje’. Plivanje dugih staza zahteva ritam sa malom potrošnjom energije i jako dobrom tehnikom što za rezultat daje najveću efikasnost plivanja sa kasnim ulaskom u ‘laktatne zone’.
3. Sposobnost plivanja velikom brzinom sa minimalnim otporom i potrošnjom energije.
4.  Savršen osećaj za ritam i inteligentno i promišljeno plivanje.
5. Sposobnost takmičenja sa različitim taktikama i prilagođavanje drugačijim uslovima trke (otvorene vode).
6. Velika izdržljivost kako mentalna tako i fizička ali i sposobnost brzog oporavka.

Sve u svemu, izvanredna snaga volje i želja da se prevaziđu prepreke. Odgovornost i istrajnost, mentalna snaga koja vodi njihove nastupe preko nezamislivih granica. Neverovatna motivacija koja daje njihovim trkama prizvuk herojskih dela. Sve to su male a velike stvare koje čine vrhunske dugoprugaške plivače.

 

Fotografija: LAPRESSE
Izvor: swimmingscience.net

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *