0

8 godina suspenzije za Vitalija Melnikova

Tekst prevela i obradila saradnica SwimOn-a Katarina Kučuk, biša plivačica i student Matematičkog fakulteta u Beogradu

 

FINA je suspendovala ruskog plivača Vitalija Melnikova na 8 godina nakon što je on bio pozitivan na hormon rasta (HGH). Ovo je bio njegov drugi pozitvni doping test u protekle tri godine.

29. marta ove godine kontrolori su uzeli doping uzorke ovom ruskom plivaču i u njima utvrdili prisustvo zabranjenih materija. Inače, njegov prethodni pozitivan doping nalaz je uzet na Evropskom prvenstvu u malim bazenima 2013. godine na kome je Melnikov osvojio dva zlata u štafetama u kojima je ruska reprezentacija oborila i dva svetska rekorda, kao i srebro na 100 metara leđnim stilom. Ti rezultati su nakon njegovih pozitivnih nalaza poništeni. On je tom prilikom bio pozitivan na EPO, koji pospešuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja dovodi do većeg dotoka kiseonika u mišiće.

Melnikov je tada bio suspendovan na dve godine, kolika je bila maksimalna kazna za takav vid prekršaja u to vreme. Ipak, od tada je pravilnik promenjen, pa je za prvi pozitivan doping test u karijeri sada kazna 4 godine, a za drugi duplo – 8, pa je ruski plivač ovaj put kažnjen sa 8 godina suspenzije.

Dvadesetšestogodišnji Melnikov nije uspeo da uđe u ruski tim za Olimpijske igre u Riju ove godine, ali je ipak predstavljao Rusiju na više međunarodnih prvenstava među kojima su Univerzijada i Evropsko prvenstvo u malim bazenima 2013. godine.

Kao deo suspenzije, Melnikovu će biti poništeni svi rezultati i uzete sve nagrade od trenutka kada je bio pozitivan, a to je 29. mart 2016. godine. To uključuje samo jedno takmičenje – rusko izborno prvenstvo za Olimpijske igre na kojima je osvojio bronzanu medalju na 50 metara delfin stilom i bio učesnik polufinala u duplo dužoj deonici.

Ova suspenzija koja će biti na snazi do 21. aprila 2024. najverovatnije označava i kraj karijere ovog ruskog plivača.

 

izvor: https://swimswam.com/fina-bans-russian-swimmer-vitaly-melnikov-8-years/


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *