0

Barna 10. na svetu, novo finale za Lanu

Tokom jučerašnjeg dana Prvenstva Sveta u Budimpešti redom su se plivali sjajni rezultati. 

Reprezentativac Srbije Andrej Barna kao drugi se plasirao u polifinale discipline 100 slobodno. Kasnije je, uz rezultat brži od 48 sekundi i sjajan plasman u svojoj polufinalnoj grupi, na žalost ostao bez plasmana u finale i to za samo jednu stotinku.

U drugoj polufinalnoj grupi sjajni David Popović povukao je momke oko sebe do fantastičnih rezultata a sam došao do novog svetskog juniorskog rekorda od 47.13.

Lana Pudar, plivačica Bosne i Hercegovine, doplivala je do svog drugog finala na ovom šampionatu. Lana je polufinale 200 metara delfin završila sa novim nacionalnim rekordom 2:07.58 i obezbedila ukupno 4.mesto u polufinalu.

U istoj disciplini fantastični Kristof Milak postavio je novi svetski rekord i došao do zlata sa neverovatnih 1:50.34.

Velimir Stjepanović je završio svoj nastup u Budimpešti posle jutarnjih kvalifikacija na 200 delfin. On je ostvario vreme 1:59.44 i time zauzeo 26. poziciju što nije bilo dovoljno za plasman u polufinale za šta je bilo potrebno plivati 1:56.87. Pored toga, Velimir je dan ranije nastupio u kvalifikacijama na 200 slobodno kada je bio 23. sa rezultatom 1:47.94. U istoj disciplini u finalu fantastičan rezultat je zabeležio mladi Rumun David Popović koji je u postao svetski prvak uz još jedan isplivan svetski juniorski rekord. On je štopericu zaustavio na 1:43.21 i time za više od sekunde popravio svoj rezultat iz polufinala i do tada aktuelni svetski juniorski rekord – 1:44.40.

Još jedan juniorski svetski rekord je isplivala Amerikanka Lia Hejs na 200 metara mešovito. Ona je štopericu zaustavila na 2:08.91 i time doplivala do bronze i svoje prve medalje na velikim prvenstvima.

Još jedan svetski rekord u seniorskoj kategoriji postavio je dan ranije sjajni Italijan Tomas Čekon u disciplini 100 leđno. On je u finalu trijumfovao sa rezultatom 51.60 i time za čak 25 stotinki nadmašio dosadašnji rekord Amerikanca Rajana Marfija. Upravo je Marfi došao do srebra sa vremenom 51.97 dok je samo stotinku sporiji bio još jedan reprezentativac SAD i aktuelni svetski rekorder u upola kraćoj disciplini – Hanter Armstrong.

Sve rezultate sa prvenstva možete pronaći OVDE.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *