0

Beretić Igor: Štafeta 4×100 je spremna za rezultat ispod 3:15

Jedna od disciplina koju će ljubitelji plivanja sutra pomno pratiti je svakako Štafeta 4×100 slobodno za muškarce. Srbija u ovoj disciplini brani finale od pre 3 godine, a tu je i ostvarila najbolji rezultat sa 3:15.16. Pred sam početak prvenstva pitali smo selektora Srbije Igora Beretića šta očekuje od sutrašnje trke u ovoj disciplini.

SwimOn: Štafeta Srbije 4×100 slobodno ima realne šanse da se domogne nastupa na OI. Koji rezultat mislte da će biti dovoljan za osiguravanje vize za Tokijo?

IB: Primarni cilj koji smo kao Plivački savez Srbije postavili je da pokušamo da ostvarimo 5 A Normi za OI (4 već imamo) i plasman jedne od štafeta na OI. Štafeta 4 x 100m kraul ima najveće šanse za OI, a najveći konkurenti su nam reprezentacije Belgije i Holandije sa kojima ćemo se nadmetati na ovom EP. Reprezentacija Kine koja je takođe konkurent, imaće šansu sad na predstojećim Azijskim Igrama da se plasira na OI.

SwimOn: Štafeta Srbije brani finale sa prošlog EP, koji plasma priželjkujete ove godine?

IB: Radili smo dobro i analizirali smo sve aspekte. Pokušaćemo da ostvarimo rezultat ispod 3 minuta i 15 sekundi, kojim smatramo da će biti dovoljan da se plasiramo na OI. Takođe ćemo pokušati da u direktnom okršaju ostavimo iza nas reprezentacije Holandije i Belgije, kako bi osigurali svoje mesto za OI.

SwimOn: Sa kojim sastavom će izaći štafeta i da li I sami reprezentativci učestvuju u određivanju redosleda izmena štafeta?

IB: Sastav 4 x 100m kraul će biti po sledećem rasporedu:

1.Velimir Stjepanović

2. Uroš Nikolić

3. Andrej Barna

4. Nikola Aćin

Nakon 10 dana priprema na Košutnjaku, rada i konsultacija sa momcima i uvežbavanja izmena odlučili smo se da zadžimo isti raspored koji smo imali 2019 godine na Svetskom prvenstvu. Barna Andrej iako ima nedavno isplivan rezultat 48.5 biće treća izmena, jer se uzdamo da će brzina promene rezultirati vremenom oko 48.0 ili brže, te sa taktičkog aspekta smo se odlučili na taj potez. Nikola Aćin će ostati na četvrtoj izmeni, prikazao je fantastičan nivo forme na NCAA prvenstvu, a pokazao je da štafetne izmene radi savršeno jer je plivao uvek od 0.6 do 0.7 sekundi brže štafetne trke od individualnih trka. U Velimira se uzdamo kao najiskusnijeg plivača da će izneti teret prve izmene i zadržati nas u „igri“, a Uroš će ostati na 2. poziciji jer je perfektno plivao kao druga izmena od 2018 godine do sada. Atmosfera u ekipi je odlična, momci su dobri, željni i motivisani da urade veliku stvar za sebe, svoje karijere i svoju zemlju.


Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *