0

Budimpešta “spašava” Svetsko prvenstvo 2022

Mađarski premijer Viktor Orban i predsednik FINA-e Husain Al-Musalam objavili su dogovor da glavni grad Mađarske održi Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima od 18. juna do 3. jula 2022. godine.

FINA i Organizacioni odbor SP Fukuoka 2022. zajednički su se prošle nedelje dogovorili da se Svetsko prvenstvo pomeri sa maja 2022. na jul 2023. zbog trenutnih zdravstvenih uticaja varijante Omicron COVID-19 i mera pandemije koje su trenutno na snazi u Japanu. Međutim nova odluka FINA-e omogućava održavanje Svetskog prvenstva u tekućoj godini.

Kao zajednica vodenih sportova, pronalazimo rešenja oko pandemije i današnja objava je važan korak u ovom procesu„, 

rekao je predsednik FINA-e Husain Al-Musallam. 

Znamo da moramo biti maštoviti u našem pristupu u navigaciji kroz trenutnu zdravstvenu krizu za naše sportiste. Današnji sporazum je dokaz ovog rada. FINA takođe prepoznaje da se pandemija razvija različito u zavisnosti od vremena i lokacije. Izuzetno smo srećni što imamo domaćine događaja koji dele našu strast prema vodenim sportovima i koji imaju volju, sposobnost i fleksibilnost da organizuju najprestižniji FINA događaj. Duboko smo zahvalni svim našim domaćinima i znamo da se sportisti u vodenim sportovima osećaju isto. Sa četiri Svetska prvenstva u organizaciji FINA-e i Olimpijskim igrama u Parizu 2024. u naredne četiri godine, povećavamo prilike za trkanje i potencijal zarade za afirmisane i nove sportiste u vodenim sportovima,” 

dodao je Al-Musallam.

Budimpešta je bila redovna stanica za FINA Svetski kup u plivanju, FINA Svetsku ligu u vaterpolu i Svetsku seriju FINA, Budimpešta je ranije bila domaćin FINA Svetskog prvenstva 2017. Na tom događaju je postavljeno 12 svetskih rekorda u bazenu tokom događaja koji je privukao rekordan broj gledalaca i televizijskih gledalaca.

Na ovom FINA Svetskom prvenstvu će nastupiti pet FINA sportova: plivanje, ronjenje, vaterpolo, umetničko plivanje i plivanje na otvorenom. FINA će nastaviti da radi na sličnim programima događaja za sportiste visinskih skokova i master takmičare.

FINA takođe nastavlja da konsultuje sportiste i zainteresovane strane o rasporedu FINA Svetskog prvenstva u Dohi, Katar, a više informacija će uslediti što je pre je moguće.

Photo: francisswimblogspot


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *