0

Čaba Silađi: Bez pritiska u Londonu

Najbolji prsaš Srbije svih vremena i jedan od najboljih sprintera sveta prsnom tehnikom sigurno je Silađi Čaba. Pre dve godine na Evropskom prvenstvu, medalja mu je izmakla za samo dve stotinke. Ove godine na 50 prsno sa vremenom 27,17 zauzima 4. mesto na prijavnoj listi. Ono što je znatno drugačije ove godine je Čabin napredak na duplo dužoj deonici. Najbolji rezultat pred Berlin na 100 metara prsno bio je 1:01,09, a sada sa rezultatom 59,79 jedan je od retkih plivača u Evropi ispod jednog minuta.

Čaba je iskusan takmičar koji iza sebe ima pregršt medalja i nastupa na internacionalnim takmičenjima. Evropski juniorski prvak, svetski juniorski vice šampion, vice šampion mediteranskih igara, šampion Univerzijade, osvajač bronzane medalje sa Evropskog prvenstva u 25. metarskim bazenima, biće jedan od plivača na koje treba obratiti pažnju ove godine.

Najveći konkurenti Čabi su svakako Britanci koji su u kratkom vremenskom periodu postali jedni od najboljih prsaša sveta. Adam Peaty, svetski rekorder i svetski prvak sigurno će biti najveća zvezda ovog prvenstva. Svetski rekord koji je postavio prošle godine na 100 prsno 57.92, može se porediti sa rekordom Bob Beamon-a u skoku u dalj. Niko nije verovao da je moguće plivati ispod 58 sekundi u ovoj disciplini.

Dva dana pred početak prvenstva, Čaba je izdvojio vremena da odgovori na par naših pitanja:

SwimOn: Britanci su u relativno kratkom periodu postali zemlja sa najboljim “prsašima” u Evropi, ako ne i svetu. Da li misliš da je to samo talentovana generacija ili rade nešto drugacije?

Silađi: Dvojica najboljih britanskih prsaša Peaty i Murdoch su rezultat dobrog sistemskog rada. Mislim da su njih spremali za OI 2012 ali su malo ‘zakasnili’ i poceli da pokazuju potencijal tek 2 godine kasnije. Peaty kao novi svetski rekorder je, siguran sam, spoj talenta i izuzetno kvalitetnog rada.

SwimOn: U Januaru si tri nedelje trenirao sa Olimpijskim šampionom Cameron van der Bourgh-om. Kako je to iskustvo delovalo na tebe?

Silađi: Bilo je to jako korisno iskustvo. Cameron je svakako veliki šampion. Videli smo šta i kako radi u bazenu i teretani i pokušali nešto od toga da primenimo u daljem radu. Sviđa mi se njegov ležeran stav prema svemu, daje utisak da sve radi sa velikim zadovoljstvom. Navijam za njega na OI da odbrani titulu.

SwimOn: Pre 2 godine si završio na 4. poziciji u finalu na 50 prsno. Da li će to biti tvoj glavni adut i na ovom EP ili se više koncentriseš na duplo dužu deonicu?

Silađi: Ova sezona mi je puna uspona i padova, od dobrih priprema u januaru preko povreda došao sam sa EP bez nekog velikog pritiska. Znam da sam iz ovog perioda izvukao najbolje iz sebe, koliko su mi okolnosti dozvoljavale. Radio sam za 100 i nadam se da ću ispuniti svoje ciljeve. A 50 ili legne ili ne, nikad se ne zna. Nisam plivao 50 već 2 meseca na takmičenju, ne znam šta da očekujem. Pokazaće već prva trka.

SwimOn: Kakav je plan posle Londona?

Silađi: Posle Londona idemo na kratke pripreme u Banja Luku gde ću se i takmičiti. Plivaću verovatno i miting “BG pobednik” i krajem juna “Sette Coli”. U Brazil letim 24.jula, odradiće se pripreme u Uberlandiji a u Rio idemo 3.avgusta.

Zahvaljujemo se Čabi na izdvojenom vremenu i želimo mu puno uspeha u Londonu i daljim pripremama za Rio.

 

Izvor slike: Tanjug


Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *