2

Disanje napred VS disanje sa strane

Plivanje i plivačke tehnike napreduju iz godine u godinu. Naravno, pliva se više i intenzivnije na treninzima, teretana i suvi trening omogućavaju plivačima da pomeraju barijere, ali tehnika je osnovna stvar.

michael-phelps-mark-spitz

Delfin tehnika se menjala kroz godine. Ono što se drastično promenilou poslednjih 20 godina je položaj tela plivača. Za razliku od ranijih godina, “delfinaši“ su mnogo niži na vodi, tj. u liniji sa površinom vode. Ovaj, unapređeni položaj omogućava plivčima da budu efikasniji, smanjivanjem otpora koji im pruža voda, naročito pri propulziji. U oba slučaja, disali sa strane ili napred, glava se mora vratiti što pre u vodu, nipošto ne sme čekati ruke da završe fazu oporavka, bar je to ono što možemo primetiti kod vrunskih plivača.

dinko-jukicNekim plivačima je ovaj način plivanja teško izvodljiv, a naročito pri uzimanju udaha. Jedna od stvari koja može pomoći “nižem“ plivanju delfina je uzimanje vazduha sa strane umesto tradicionalnog načina, gde plivači uzimaju vazduh gledajući direktno ispred sebe.

 

Delfin je jedina tehnika gde postoji varijacija pri uzimanju vazduha, tj. dva načina. Jedan od prvih plivača koji je počeo da uzima vazduh sa strane na delfinu je Olimpijski šampion na 100 delfin iz 1996, Denis Pankratov (Rusija). Pankratov je takođe jedan od plivača koji su korsitili pododni udaracna delfinu koliko god su mogli (devetsetih godina nije bilo ograničenja u dužini ronjenja).

 

 

Posle uspeha Rusa, uzimaje vazduha sa strane je postalo popularnije, ali nikada nije zamenilo disanje napred, i danas se retko viđa kod elitnih plivača. Ipak s’ vremena na vreme se pojave plivači na elitnom nivou koji dišu na manje popularan način. Višestruki osvajač medalja na evropskim prvenstvima, četvrtoplasirani na Olimpijskim igrama u Londonu, Dinko Jukić (Austrija) je jedan od primera. Osvajač bronzane medalje na evropskom prvesntvu 2014. Godine, Pavel Sankovich (Belorusija) takođe uzima vazduh sa strane.

Ako je retko videti da muškarci uzimaju vazduh sa strane na delfinu, onda je skoro egzotično videti da to radi žena. Međutim, Amerikanka Christine Magnuson (naslovna fotografija), upravo je disala sa strane kada je uzela bronzu na Olimpijskim igrama 2008 na 100 delfin.

Ipak disanje napred na delfinu u velkoj većini preovladava u plivanju. Jedan od razloga je možda što se prevashodno takav način uzimanja udaha trenira odmalih nogu ili je jednostavna lakše za većinu plivača.

Dolazimo do zaključka da nema pogrešnog načina, a ni pravila. Do uspeha se može doći i jednim i drugim načinom. Ono što morate da ‘’provalite’’ je koji način disanja vama odgovara i na koji način ćete VI biti brži. Kada to uradite, vežbajte, vežbajte i vežbajte, možda otkrijete i vi nešto novo.

 


Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

2 komentara

  1. Zasto ne osmislite sami tekst i temu .Ovako je sve kopirano sa Swimswam-a i drugih stranica …Bolje sami smislite temu nwgo samo copy-paste.Hvala

    1. Pozdrav Marko.
      Ovo i jeste originalni tekst. Ukoliko je, a verovatno jeste neko već pisao o ovome, inspiracija za tekst iznad nije došla od bilo kog drugog sajta koji se bavi plivačkim temama, već od ekipe koja radi na ovom sajtu. Tekstove koje prevodimo sa swimswam-i ostalih sajtova uvek navedemo, što u ovom postu nije slučaj.
      Pozdrav

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *