0

Đurđe Matić: Ciljam B normu za OI u Tokiju

Đurđe Matić je jedan od retkih seniorskih plivača koji je uspevao da pomeri svoje lične rekorde u ovom delu sezone. Značajne rezultate postigao je naročito u disciplinama delfin stilom na takmičenjima u Kranju (15-18.10) i Zagrebu (7-8.11).

Kranj 50m:
  • 50 delfin – 24.88
  • 100 delfin – 54.08
Zagreb 25m:
  • 50 delfin – 23.52
  • 100 delfin – 52.34

SwimOn: Do skoro ti je glavni fokus bio na ledjnoj tehnici, gde drzis rekorde u mladjim kategorijama. Na poslednja dva takmicenja si briljirao slobodnim stilom, a posebno u delfin tehnici, kada si odlucio da promenis fokus sa ledja?


ĐM: Pa rekao bih da sam fokus sa leđa najviše promenio tokom mog boravka u Americi. Tamo me je trener više forsirao da plivam delfin i kraul. Kada sam se vratio u Srbiju i počeo da treniram, odlučio sam da nastavim da treniram delfin i kraul.

SwimOn: Od malena si poznat kao neko ko ima sjajan podvodni, kako si razvijao takozvani „5 stil“?

ĐM: Kad sam imao 14 godina polomio sam ruku i dve nedelje sam trenirao samo noge i podvodni, posle toga sam sa trenerima počeo više da radim na poboljšanju mog podvodnog.

SwimOn: Proveo si neko vreme u Kini, kako je bilo to iskustvo?

ĐM: U Kini mi je bilo super što se tiče društva i škole, ali tamo nisam imao baš dobre uslove da treniram, stizao sam samo jednom dnevno da odem na trening. Tamo sam trenirao u jedom od boljih klubova u Hong Kongu, ali od fakulteta nisam stigao da se posvetim plivanju koliko sam ja to želeo.

SwimOn: Nakon Kine potpisao si za koledz ECU u Severnoj Karolini. U medjuvremenu taj koledz je „isekao“ plivanje iz programa, gde si se odlucio da mastavis studije i trening sledece godine?

ĐM: Da izbacili su plivanje, što je nama došlo kao veliko neprijatno iznanađenje, jer smo osvojili konferencijsko prvenstvo ponovo nakon tri godine. Nama je javljeno da se tim ukida sredinom maja ove godine, pa nisam imao dovoljno vremena da se prebacim na neki drugi fakultet. Tako da trenutno i dalje studiram na ECU, ali trenutno sam u pregovorima sa George Washington University i planiram tamo da nastavim svoje školovanje i treninge od sledećeg avgusta.

SwimOn: Da li trenutno imaš neki glavni cilj i kakvi su ti plivački planovi za budućnost?

ĐM: Trenutno mi je glavni cilj da na državnom prvenstvu na 100m delfin otplivam B normu za Olimpijske igre, koja iznosi 53.52.
Što se tiče planova za budućnost, voleo bih da predstavljam našu državu na Evropskom prvenstvu u malim bazenima kao i na Svetskom prvenstvu 2022.

Fotografija: PSS/David Damjanović

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *