0

Europsko juniorsko prvenstvo: Hrvatska zauzela 13. mjesto po bodovima i 15. po medaljama

Udruga za promicanje plivanja, osnovana je u siječnju 2021. godine, sa svrhom promicanja i popularizacije plivanja, poticanja djece i mladih, ali i građana svih dobnih skupina, na aktivno bavljenje sportom. Udruga je svoju aktivnost počela tokom lockdown-a kako bi se izborili za pravo da se i u doba korone svim plivačima omogući nastavak treninga i povratak na  epidemiološki najsigurnije mjesto- u bazene a danas svoj rad nastavljaju putem website-a plivanje.net

Ove godine u Bukureštu hrvatsko juniorsko plivanje predstavljalo je 14 plivačica i plivača – Mia Hren, Matea Iveković, Jana Pavalić, Lucijana Lukšić, Nika Tomić, Toni Dragoja, Jere Hribar, Vlaho Nenadić, Hrvoje Tomić, Niko Janković, Karlo Perčinić, Petar Pavalić, Leon Novinc i Toni Slavica. Petero manje nego prošle godine, no u konačnici su bili za nekoliko mjesta uspješniji nego prošlogodišnja repka – plasirali se na 13. mjesto po bodovima i na 15. po medaljama.

Hrvatska je osvojila ukupno 2 medalje: Jere Hribar je osvojio srebro u disciplini 50m slobodno s vremenom 22.55, dok je Jana Pavalić u disciplini 50m leptir osvojila broncu s vremenom 22.76. Čestitamo Jani i Jeri, te njihovim trenerima!!

Osim medalja, pali su i neki rekordi – Jana Pavalić je isplivala novi apsolutni rekord Hrvatske u disciplini 100m slobodno s vremenom 56.09, a Lucijana Lukšić je isplivala mlađjuniorski rekord Hrvatske u disciplini 200m slobodno s vremenom 2:03.76.  Toni Slavica isplivao je juniorski rekord u disciplini 400 mješovito u vremenu 4:29.09. Još jednom čestitamo Jani, Lucijani i Toniju!!

Od ostalih uspjeha naših plivača ističemo odličnu žensku štafetu u disciplini 4×100 slobodno (Jana Pavalić, Lucijana Lukšić, Matea Iveković, Mia Hren) koja je zauzela 6. mjesto s vremenom 3:49.56, muška štafeta je također plivala u finalu iste discipline, no dečki su na žalost diskvalificirani. Mješana štafeta u disciplini 4x100m slobodno u sastavu Jere Hribar, Hrvoje Tomić, Lucijana Lukšić i Jana Pavalić zauzela je odlično 8. mjesto s vremenom 3:34.28. Bravo za sve.

Osim štafeta, želimo također još ponovo istaknuti i Lucijanu Lukšić, koja se nije penjala na postolje, ali je u svim disciplinama koje je plivala uspjela izboriti polufinale (200m i 400m slobodno, 100m leđno). U istim je disciplinama plivala sa godinu-dvije starijim plivačicama pa s nestrpljenjem čekamo buduća prvenstva i jer vjerujemo da će idućih godina nadograditi ovo iskustvo i izboriti se za još veći uspjeh.

Od ostalih plivača na natjecanju odličan je bio ponovo rumunjski David Popovići, koji je tri puta slavio kao europski juniorski prvak, i to u disciplinama 50m, 100m i 200m slobodno, te Poljak Ksawery Masiukkoji također odnio tri zlata u disciplinama 50m, 100m i 200m leđno. Od cura želimo istaknuti i mladu predstavnicu BiH Lanu Pudar, koja je dvostruka europska juniorska prvakinja u disciplinama 50m i 200m leptir, te viceprvakinja u disciplini 100m leptir, te Estonku Eneli Jefimovu, koja je odnijela tri zlata u disciplinama 50m, 100m i 200m prsno, kao i predstavnicu Turske Merve Tuncel koja je tri puta bila najbolja u disciplinama 400m, 800m i 1500m slobodno.

Najuspješnija nacija po bodovima je Italija, s ukupno 780 bodova, dok je Hrvatska zauzela 13. mjesto sa 155 bodova. Po medaljama najuspješniji su bili Poljaci s ukupno 16 medalja, dok je Hrvatska zauzela 17. mjesto s ukupno 2 medalje. Sigurne smo kako bi raspored na vrhu tablice bio bitno drugačiji da su ruski juniorski reprezentativci imali pravo nastupa.

Četiri puta se rušio rekord natjecanja (za razliku od prošle godine kada se to desilo 14 puta), i to dva puta u disciplini 50m leđno, gdje je francuska Mary-Ambre Moluh u polufinalu isplivala vrijeme 27.75, te u finalu 27.74, i opet dva puta u disciplini 100m leđno gdje je Poljak Ksawery Masiuk u polufinalu isplivao vrijeme 53.11, te u finalu 52.91.

Kad podvučemo crtu, rekli bismo da imamo dobru podlogu za naredne 2-3 godine. I dalje ne znamo radi li se o pojedinačnim uspjesima nekih plivača i njihovih trenerica/trenera ili o sustavnom i sistematskom razvoju hrvatskog plivanja. Za usporedbu, na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Budimpešti sudjelovala je samo jedna plivačica. Nadamo se da će plivački znalci iskoristiti ovu situaciju kako bi u ove mlade plivačice i plivače uložili sve potrebno kako bi u budućnosti bili još bolji.  Svi bismo voljeli da se idućih godina nastavi uzlazni trend ove nove mlade generacije plivačica i plivača, kao i svih onih odličnih koji još virkaju iz prikrajka.


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *