0

Generalni sekretar Evropske federacije vodenih sportova Zvi odao priznanje Plivačkom savezu Srbije uoči EP

Generalni sekretar Evropske akvatičke federacije, Noam Zvi, odao je priznanje Srpskom plivačkom savezu na konferenciji za novinare uoči Evropskog prvenstva u Beogradu.

Zvi je bio u društvu direktora Evropske akvatičke federacije za sport, Apostolosa Tsagkarakisa, Snežane Žugić, predsednice Plivačkog saveza Srbije, kapitena srpskog tima Velimira Stjepanovića i Nemanje Svetličića, direktora Evropskog prvenstva u akvatikama Beograd 2024.

Prvenstvo će se održati od 10. do 23. juna, a umetničko plivanje će započeti takmičenje u ponedeljak u Sportsko-rekreativnom centru Milan Gale Muškatirović. Nakon toga će se održati takmičenje na otvorenim vodama od 12. do 15. juna na Adi Ciganliji. Skokovi i plivanje će se održavati paralelno od 17. do 23. juna u Srpskom institutu za sport i sportsku medicinu, odnosno u Sportsko-rekreativnom centru Milan Gale Muškatirović.

  Ovo takmičenje će poslužiti kao poslednja prilika za kvalifikaciju za Pariz 2024, s obzirom da se kvalifikacioni period za plivanje završava 23. juna, poslednjeg dana takmičenja u Beogradu.

  Stjepanović koji je osvojio zlatne medalje u disciplinama 200m i 400m slobodno na Evropskom prvenstvu u Berlinu 2014. godine, istakao je spektakl koji će se odigrati u srpskoj prestonici i prilike koja je pružena sportistima koji predstavljaju domaćina.

  Stjepanović je izjavio: “Na ovom takmičenju će se takmičiti 31 plivač iz Srbije, i smatram da je izuzetno važno da im pružimo priliku da se takmiče na visokom nivou, na seniorskom nivou, kako bi dobili uvid u ono što ih očekuje kada dostignu punoletstvo. S obzirom da je ostalo mesec dana do Olimpijskih igara, ovo će biti dobar test da vidimo gde se svi nalazimo. Jedva čekam da to uradim u svojoj zemlji, jer je jedno od mojih najlepših sećanja, pored osvajanja dve zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2014. godine, i osvajanje dve zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za juniore 2011. godine, takođe ovde u Beogradu. Takođe želim da pozovem sve navijače u Srbiji, ako imaju priliku, da dođu i gledaju sve što će se dešavati u naredne dve nedelje.”

  Snežana Žugić takođe se obratila prisutnima na konferenciji:
  Dobrodošli u moju zemlju i moj grad, Srbiju i Beograd. Želela bih da se zahvalim našim prijateljima iz Evropske akvatičke federacije što su dali sve od sebe da nam pomognu u organizaciji ovog takmičenja. Takođe bih želela da se zahvalim mom timu na doprinosu u organizaciji ovog takmičenja. Obično je potrebno oko godinu i po, dve godine, ali oni su uspeli da to urade za šest meseci.

  Nikola Svetličić je objasnio dizajn medalja, rekavši: “Dobrodošli u Beograd i Srbiju. Pokušali smo da na medalje koje će takmičari dobiti stavimo sve pet srpskih regiona. Tako da se mogu podsetiti na takmičenje i ne zaborave ga čim se završi. Kao i da dobiju uvid u našu istoriju, kulturu i sport.

  Photo Credit to: European Aquatics


  Mina Mastilović

  Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *