0

Godinu dana od revijalne trke 50m prsno Čabe Silađija

Prisetimo se, Plivački savez Srbije je pre godinu dana, tačnije 11.03.2023. na Otvorenom prevenstvu Srbije, povodom okončanja impresivne plivačke karijere organizovao revijalnu trku Čabe Silađija na 50m prsno.
Plivali su odabrani reprezentativci Srbije, staza 8 ostala je prazna, tj. rezervisana za Ivana Lenđera koji je tim povodom poslao secijalan pozdrav za sve učesnike iz dalekih UAE.

U stazi 8 je plivao Uroš Živanović mladi reprezentativac Srbije.


U stazi 7 plivao je bivši reprezentativac Srbije Lakatoš Kristijan koji je svoju poslednju trku otplivao 2019 u
Španiji, upravo sa Čabom, koji je u Čabi pronalazio rivala i isnspiraciju.

U preostalim stazama nastupili su odabrani reprezentativci Srbije koji su njim nastupali na poslednjim Olimpijskim Igrama godine u Tokiju. U stazi 2 plivao je Nikolić Uroš.

U stazi 6 veliki Velimir Stjepanović.

U stazi 3 naša višestruka državna rekorderka, jedina dama među odabranima, Anja Crevar.

U stazi 5 plivao najbrži kraulaš u istoriji Srbije, stub štafete 4×100 slobodno, Andrej Barna.

U stazi 4 na impresivan način, uz ovacije, nastupio je četvorostruki učesnik OI u Pekingu (2008), Londonu (2012), Riu (2016), i Tokiju (2021); evropski juniorski šampion, svetski juniorski vicešampion, vlasnik evropske bronze u seniorskoj konkurenciji, finalista na planetarnim i kontinentalnim šampionatima, osvajač odličja na Uneverzijadama, Mediteranskim igrama i pobednik na trkama Svetskog kupa, neprikosnoveni vladar prsnog stila, apsolutni državni rekorder 50m, 100, 200m prsno, veliki plivač, gospodin Čaba Silađi.

Erupcija emocija nastala je kada su učesnici trke uskočili u bazen, izronili oko 15 metra probijajući se kroz
oblak dekorativnog dima koji se izdigao iznad površine vode. Plivači su napravili formaciju, plivajući jedni ka drugima na talasu prsnog zaveslaja ispratili Čabu Silađija koji je prepoznatljivim prsnim stilom plivao ispred njih.

Svoje impresije za SwimOn, povodom revijalne trke iznosi Caba Silađi.
Prošlo je godinu dana od revijalne trke u organizaciji Plivačkog saveza Srbije u tvoju čast za postignute
rezultate. Šta je taj događaj za tebe značio i kako na njega gledaš danas?

Na tu oproštajnu trku sam otišao kao i na svaku drugu i delovalo je da će biti rutinski odrađena kako bi tu formalnost završili i imali neku simboliku za kraj moje karijere. Međutim sve se to pretvorilo u jedan veliki “show” na moje veliko iznenađenje, završilo se sa mnogo, mnogo emocija. Bio sam okružen plivačima, prijateljima iz reprezentacije, najužim članovima porodice, jednostavno na mestu i sa ljudima koje volim. Svakako jedan od najlepsih trenutaka u mojoj karijeri i ponovo imam potrebu da se zahvalim Plivačkom savezu Srbije na za mene impesivnoj organizaciji celog događaja, svim zvaničnicima koji su mi uručili priznanja i poklone, plivačima iz reprezentacije, jednom recju svima koji su ucestvovali u tome.

Koja je tvoja poruka danas za mlade plivače i plivačice, šta je to najvrednije što ti je plivanje donelo?Poruka je ista kao i toga dana i verujem da će uvek ostati ista. Sport i naše karijere nisu definisane rekordima, medaljama i postignutim vremenima. Sport je večita borba, životna škola i način ponašanja, i ništa od navedenog se ne može naučiti ako se svakodnevno ne trudimo i ne borimo se, bez obzira na trenutne rezultate uslove ili povrede. Generalno se sport zasniva na rezultatima, ali se oni brzo zaborave, zajedno sa sportistom i naš cilj je da kada se reflektori ugase budemo bogatiji u vidu novih prijatelja, uspomena i destinacija, samo ti trenutci su večni. Ja smatram da sam iz ovog sporta izašao kao bogat čovek i želim svima da budu “milioneri” zahvaljujuci plivanju.

Plivački savez Srbije je povodom revijelane trke prvi put publikovao kratak film o celom događaju,
promovisao ga je kada ti je uručeno posebno priznanje PSS u okviru godišnjih dodela nagrada 2022.
Tako je, dubo sam zahvalan na tome, meni lično taj video mnogo znači, tom prilikom ponovo sam prošao kroz tople i prijate emocije. Posebno se zahvaljujem producentskoj ekipi na čelu sa Nenadom Đurovićem i Davidom Damjanovićem zvaničnim fotografom PSS kao i svima ostalim koji su uložili energiju i resures, jer u današnje vreme ako nešto nije zabeleženo okom kamere i aparat kao da se nije ni desilo. Upravo zato bih voleo da doprinesem na drugačiji način Srpskom plivanju da ga bolje afirmišemo, ja sam spreman svojim iskustvom i znanjem raditi da većoj afimaciji i promociji plivanja, videćemo šta donosi budućnost.

Oproštajnu trku našeg četvorostrukog olimpijca Cabe Silađija možete videti na sldećm linku:

Izvor fotografija: David Damnjanović/pss


Goran Zebić

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *