0

Jedan vek PVK „JADRAN“ Herceg Novi

S ponosom ove godine PVK „JADRAN“ Herceg Novi obeležio je 1 vek rada. Osnovan 08. jula 1922. godine na Milašinović plaži na Toploj, kao Sportski klub Jadran, danas PVK „Jadran“ čiji je dom na čuvenom Škveru, u Herceg Novom. Tokom proteklih 100 godina menjale su okolnosti, nestajala i nastajala razna društvena uređenja i države, smenjivali se životni i sportski porazi i pobede, međutim uprkos svemu „Jadran“ viorio svoju istu zastavu.

Zahvaljujući trenerima, igračima, plivačima i plivačicama, upravi, gradu i mnogobrojnim navijačima „Jadran“ u svojo trofejnoj sali s ponosom čuva više od 500 pehara i medalja.

S ponosom se ističe da je Plivački i vaterpolo savez Crne Gore osnovan 1947 godine upravo u Herceg Novom  a predsenik je bio Novljanin.

Najznačajni rezultati u vaterpolu: 17 puta državni prvak; pobednik kupa 16 puta; pobednik Jadranske Lige 2 puta; Vice šapion Evrope 2003/04; Finalista Euro Kupa 2018/19.

Međutim u plivanju, plivači i plivačice „Jadran“ isplivali su titulu državnog prvak čak 14 puta.


Ovim povodom FINA plivački sudija Goran Zebić čestitao je direktoru PVK „Jadran“ Milošu Mračeviću obeležavanje 100 godišnjice rada i istakao za SWIM-ON:

“S posebnim poštovanjem se sećamo nastupa perjanica plivanja koji su potekli upravo u „Jadranu“; višestruke državne rekordere SRJ Duške Radan koja je nastupala čak na dve Olipijade, 1996. godine u Atlanti i 2000. u Sidneju.

Pored Duške nemerljiv doprinos afimaciji plivanja dala je višegodišnja reprezentativka i istaknuta sportiskinja danas selektor plivačke reprezentacije CG Danijela Đikanović Franeta i višestruki omladinski i apsolutni šapion CG, SCG i SRJ Matija Jauković koji je neposredno po odlasku u Australiju oborio svetski rekordna 50m delfin u poluolimpijskom bazenu s vremenom 22.5 što je tada mislim u decembru 2008. godine za jednu stotinku bilo bolje vreme od prethodnog rekorda koji je postavio Brazilac Kaio Almeida iz decembra 2005. godine.”

Ovom prilikom direktor PVK„Jadran“ Miloš Mračević podsetio nas je kako su radom i srcem stvarani uspesi „Jadrana“ tako je građena, kuća i bazena na Škveru od 1926. Treća strane bazena plivališta formirana je 1952. godine, dok četvrtu je pravio vojni brod.

Dugih 18 godina čekala se izgradnja četvrte strane bazena, a onda 1986. godine „Jadran“ dobija spostveni zatvoreni bazen u institutu „Simo Milošević“ u Igalu.

San generacija Novljana o novom bazenu na Škveru postao je java nakon rekonstrukcije postojećeg objekta 19. jula 2012. u čast svih generacija koje su prošle kroz „Jadran“.

Krajem 2021. godine bazen je natkriven balonom pa su snovi najstarijeg kluba u CG dobili mogućnost da i zimi ostvaruju Jadranaški san.

Od 2012. do 2020. godine gosti „Jadrana“ bilo su više od 100 plivačkih i vaterpolo klubova sa svih kontinenata.

SREĆNO „Jadranu“ PRVIH I NAREDNIH 100 godina!!!


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *