1

Jovan Lekić pozitivan na doping testu

Čitava plivačka javnost našeg regiona ali i cele Evrope od juče je uzburkana vešću da je mladi plivač banjalučkog 22.Aprila Jovan Lekić suspendovan zbog korišćenja nedozvoljene supstance. Lekić koji je proteklog leta osvojio dve medalje na Evropskom prvenstvu za juniore testiran je pozitivno na Borac Grand Challenge-u a zatim i na pomenutom juniorskom prvenstvu Evrope.

Na zvaničnom sajtu Svestke plivačke federacije za Jovana je istaknuta kazna suspenizije u trajanju od dve godine zbog prisustva supstance higenamin. Kao veliki pobornici čistog sporta i fer pleja na svaki način moramo osuditi ovakvu vest, međutim, pre nego što poželimo da „Komšiji crkne krava“ moramo uzeti u obzir nekoliko činjenica.

Pre svega Jovan je u trenutku testiranja bio maloletan zbog čega treba utvrditi odgovornost odraslih ljudi u njegovom okruženju. Ovakav incident lako može prerasti u medijski skandal što osim poricanja dečakovog truda, rada i dosadašnjih uspeha svakako utiče i na psihu sportiste i njegovu dalju karijeru.
S druge strane ukoliko malo proučimo supstancu higenamin možemo videti da je ona bila redovan sastojak dozvoljenih suplemenata do 2016.godine nakon čega se, zbog određenih zloupotreba, stavlja na takozvanu crnu listu. Takođe, kontaminacija proizvoda iz Sjedinjenih Američkih Država često je tema mnogih diskusija u svetu antidopinga. Većina tih suplemenata zbog toga se nalazi u sivoj zoni, što svakako znači preuzimanje odgovornosti korisnika.

Kako smo nezvanično saznali ovaj slučaj trenutno je u procesu žalbe baš iz razloga kontaminiranosti dozvoljenog suplementa nedozvoljenom supstancom. Ovome u prilog govori i činjenica da je Lekić nakon testiranja na Borac Grand Challege-u i učestvovao na Evropskom prvenstvu u Rimu da bi tek kasnije saznao za rezultate svog uzorka.

Nekadašnja plivačica 22.Aprila, državna rekorderka BiH i šampionka Balkana Branka Vranješ izjavila je da ovaj događaj svakako baca senku na rad svih plivača kluba ali da su ona a i drugi vrhunski plivači uvek bili redovno testirani:

Kod Gorana u klubu se, kao što je poznato uvek radilo mnogo, baš mnogo, što zahteva svakodnevno konzumiranje suplemenata za opravak mišića i jačanje organizma. Rad je ono što donosi rezultat. Svi mi koji smo postizali dobre rezultate redovno smo prolazili testiranja i doping kontrole.

Da bi se izbeglo donošenje bilo kakvih zaklučaka unapred najbolje je sačekati da čitav žalbeni proces bude završen do kraja, što po dosadašnjoj praksi može trajati i do godinu dana koliko će u tom slučaju Jovan Lekić provesti van bazena.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

1 komentar

  1. Kakva žalba? Zar se suspenzija ne izriče tek kada oba uzorka budu pozitivna? Drugo i to što je koristio nešto što je ranije bilo dozvoljeno, pa sva doping sredstva su ranije bila dozvoljena, pa ih je neko nekada stavio na crnu listu. Ovo je bruka i sramota.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *