0

Kako da razvijete bolji osećaj za vodu?!

Kada slušate trenere kako pričaju o vrhunskim plivačima vrlo često možete čuti kako govore „On/ona ima savršen osećaj za vodu„. Ovaj izraz koristi se da opiše posebnu svesnost vrhunskih plivača na njihov položaj tela u vodi i efikasnost svakog pokreta i zaveslaja.

Kako smo već spominjali, da je za ovaj naš sport bitnija efikasnost zaveslaja nego snaga. Najbolji plivači zapravo najbolje pronalaze balans između presnažnih, usiljenih zaveslaja i onih efikasnih, oni uvek zahvate više vode nego plivač u susednoj stazi.

Sigurno vam se na treningu dešavalo da jednostavno „proklizate“ kroz vodu, radite rukama ali koliko god dase trudite ne uspevate da postignete željenu brzinu. Vaši zaveslaji tada nisu efikasni, tada vam nedostaje osećaj za vodu.

Evo nekoliko stvari kojima možete popraviti vaš osecaj:

Plivajte sve tehnike. Potpuno je prirodno da najradije plivate onu tehniku u kojoj ste najbolji. Želite da je usavršite i što više napredujete. Uostalom, najlakše je plivati ono u čemu ste najbolji ali izdvojite par treninga sedmično kada ćete plivati i neku drugu ili čak preostale tri tehnike. Pored toga što je ovo dobro za razvijanje aerobnih kapaciteta raznovrsnost pokreta aktiviraće više mišića i poboljšati vaš osećaj.

Skaling. Skaling je veoma efikasna i raznovrsna vežba kojom možete razvijati svoj zaveslaj. Raznovrsna zato što postoji veliki broj oblika skalinga i možete ga prilagođavati vašim nedostacima. Ukoliko vam recimo šaka „beži“ kroz vodu na početku zaveslaja radićete vežbe skalinga za taj položaj. Prikaz pravilnog izvođenja skaling pokreta možete pogledati ovde.

Koristite više opreme. Stalno viđamo plivače koji nose pune vreće opreme na svaki trening. Iskoristite opremu koju nosite da biste popravili svoju efikasnost. Plivanje sa lopaticama, pogotovo onim malim (fingericama) može vam pomoći da bolje osetite pokret i zaveslaj. Takođe, plivanjem sa ping-pong lopticama ili šakama stisnutim u pesnice smanjićete površinu kojom vučete vodu čime ćete naučiti da bolje i koncentrisanije pravite zaveslaje kako biste se pokrenuli kroz vodu.

Vežbe. Isto kao i skaling, tehničke vežbe donose veliku korist u poboljšavanju osećaja i efikasnosti. Plivači u velikom broju slučajeva ne posvećuju dovoljno pažnje izvođenju vežbi, izvode ih u žurbi ili nezainteresovano. Da biste od vežbi imali koristi morate biti potpuno koncentrisani i razmišljati o svakom pokretu.

Usporeno plivanje. Super-sporo plivanje treba da izvodite sa otprilike 1/4 vaše prosečne brzine plivanja i sa savršenom tehnikom. Usporeni pokreti daće vam priliku da razmislite o svakom od njih i uočite nepravilnosti i greške.

Konstantnost. Što više vremena provedete u vodi vaš osećaj će postajati sve bolji. Trening na suvom ne može biti zamena ni nadoknada za trening u vodi (već samo njegova dopuna). Znate i sami kako se osećate na prvom treningu nakon pauze, pa čak i one od samo par dana.

 

Izvor vesti: yourswimlog.com
Izvor slike: crescentaquaticcentre.com

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *