1

Kako iz Srbije gledati plivanje na SP u Dohi?! Odgovor je nažalost – jako teško

Plivanje, iako bazični sport sa brojnim zdravstvenim benefitima, često prolazi neprimećeno od strane javnosti i institucija. Ovaj paradoks ponovno se potvrđuje nedostatkom medijske pokrivenosti Svetskog prvenstva u plivanju u našoj zemlji, jer ni jedan televizijski kanal neće prenositi ovaj prestižan događaj. Nedostatak pažnje izaziva zabrinutost jer plivanje, kao sport koji razvija celokupno zdravlje i motoričke veštine kod dece, zaslužuje veći prostor u medijima ali i društvu.

U poređenju s većim svetskim zemljama, gde se plivanje promoviše kao izuzetno koristan sport za decu, situacija je drastično drugačija. Mnoge zemlje prepoznaju važnost plivanja kao veštine koja doprinosi celokupnom fizičkom razvoju, samopouzdanju i socijalizaciji dece. U zemljama poput SAD, Mađarske, Italije, od skoro i Rumunije, plivanje je često sastavni deo obrazovnog sistema, podržavano od strane institucija koje prepoznaju dugoročne benefite ove aktivnosti.

Što se tiče televizijskog prenosa ovog šampionata, u Mađarskoj se gotovo sva nacionalna i internacionalna takmičenja prenose na nacionalnoj televiziji, pa je to slučaj i ovoga puta. SAD, Britanija, Australija i Kanada ne samo da će imati tv i streaming prenos već su izdale i uputstva za svoje državljane koje se nalaze van zemlje kako da preko VPN pristupe strimingu iz Dohe.

U Srbiji međutim, za sada je na prvom programu Radio televizije Srbije najavljen prenos vaterpolo utakmica ne samo naše već i drugih reprezentacija, dok ostaje da se nadamo i priželjkujemo ulazak u polufinale ili finale nekog od naših plivača što bismo potencijalno mogli da ispratimo na nacionalnoj televiziji.

Da bismo unapredili položaj plivanja u našem društvu, važno je da radimo podizanju svesti o njegovim prednostima, kako među građanima, tako i među donosiocima odluka. Promocija plivanja kao najzdravijeg sporta za decu može doprineti stvaranju podrške i resursa neophodnih za razvoj plivačkih talenata i popularizaciju ovog izuzetnog sporta u našoj zajednici, a ima li lepše prilike nego prikazati i preneti nastup nekih od najbržih ljudi u bazenu svih veremena?!

*Nekoliko dana po objavljivanju ovog članka, Radio Televizija Srbije objavila je novi TV program po kom će se plivanje prikazivati na drugom kanalu RTS-a od 22:50h.


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

1 komentar

  1. Draga Mina, potpuno ste u pravu,slazem se sa vama da je plivanje zapostavljeno u odnosu na druge sportove. Nepravedno,naravno.
    Steta sto necemo moci da pratimo svetsko prvenstvo.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *