0

Ko pliva taj i greši

Ponekad višemesečni trud i odricanje tokom priprema za takmičenje, možete upropastiti sa dva, tri loša izbora hrane na dan trke i veče uoči nje.

Prva greška: Eksperimentisanje dan pred takmičenje

Ako imate ideju da budete vrhunski plivač onda ste svakako već razradili rutine ishrane. Tu podrazumevamo obedovanje uvek u približno isto vreme, zdravi obroci prilagođeni potrebama (ni preobimni ni oskudni) i održavanje hidratacije konstatno. Svaki od ovih elemenata mora se isplanirati već na početku sezone. Dan pred trku nije pravi trenutak za eksperimentisanje i bilo kakvo odstupanje od (pozitivnih)navika.

Veče uoči trke se ne treba pretovarati ugljenim hidratima, jer to remeti pravilno varenje i ujutru se nećemo osećati orni za pobedu. Uz opasnost da dosadimo čitaocu, ponavljamo: večera mora biti izbalansirana, sa dovoljnom količinom ugljenih hidrata, proteina, vitamina i minerala. Testenina sa piletinom i lagana salata (bez krastavaca i kiselog povrća) je uvek dobar izbor za večeru pred dan D. Mada su vlakna, inače, korisna za organizam, nije pametno preterivati sa njima uoči trke, zato izbegavajte pasulj, mekinje i slične namirnice. Ni voćni jogurt nije loš, a zasladite se kriškom seckanog ananasa ili nekog sezonskog voća.

 

Druga greška: Preskačete doručak na dan takmičenja

Nervoza pred trku i pripreme u zadnji minut mnoge plivače odvraćaju od doručka. Doručak kod kuće ili na putu do bazena daje ključni podsticaj metabolizmu i održava nivo šećera u krvi, a to znači oslobađanje viška energije u pravom trenutku, tj. posle skoka sa bloka.  Ako nam je prvi obrok sredinom dana on neće uspeti da nadoknadi gubitak energije tokom prepodnevnih trka. Zato ne preskačite doručak i neka to budu pahuljice od zitarica sa obranim mlekom ili tost hleb sa kikiriki puterom. Tokom sezone istražujte kakav doručak vam najviše odgovara i to usvojite za dan trke.

 

Treća greška: Mala zaliha grickalica

Ako ste nekoliko sati na bazenu, ni onaj doručak (koji NISTE preskočili) vam neće biti dovoljan. Zato uz sebe morate imati dovoljnu količinu grickalica. Koliko i kakvih morate sami proceniti. Predlažemo: plazma keks, bananu, proteinsku čokoladicu, suvo voće i slično. Trećaipo greška je poneti dovoljno grickalica, ali pogrešnih: gazirani sokovi, čipsevi, mlečne čokoladice, gumene bombone…

 

Izvor teksta: swimswam.com

Mia Hadžić

Mia Hadžić, rođena u Beogradu 15.11.1993. godine. Završila Sportsku gimnaziju, a trenutno je apsolvent na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Član je plivačkog kluba 11.april od 2001.godine do danas. Osvajač medalja na prvenstvima Srbije, kao i na međunarodnim takmičenjima i mnoštvu domaćih mitinga. Od 2012. godine, pored plivačke karijere, ulazi i u trenerske vode u svom matičnom klubu i u školici plivanja Vizura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *