0

Kristof Rasovszky pobednik prve muške plivačke trke Svetskog šampionata u Dohi

U trci na 10km za muškarce koja se jutros održala u Staroj luci u Dohi, trijumfovao je mađarski plivač Kristof Rasovszky. Kristof je ciljnu ploču dotakao sa dve sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranog Marc-Antoine Oliviera, a štopericu je zaustavio na 1:48:21.2. Olivier je ovu distancu otplivao za 1:48:23.6, dok je do trećeg mesta doplivao britanac Hector Pardoe koji je plivao 1:48:29.2.

U odsustvu prošlogodišnjeg šampiona, Floriana Wellbrocka, Rasovszky se prvi put u karijeri okitio svetskim zlatom, mada je već 2023. kada je doplivao do srebra obezbedio sebi kartu za OI u Parizu.

Kao što je bio slučaj juče u ženskoj trci, i momci su obezbedili 13 olimpijskih kvota za svoje države. U ovih trinaest ne računaju se plivači koji su već ranije obezbedili individualne kvote, što može biti dosta čudno za tumačenje, s obzirom da država kvotu može da dodeli i nekom drugom reprezentativcu.

Na otvorenim vodama slede nam još discipline 5k za muškarce i žene, kao i štafetna trka 4x1500m, a takmičenje u Starom zalivu nastavlja se 7. februara.

Rezultati današnje trke dostupni su ovde.

Fotografija: MTI/Koszticsák Szilárd


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *