0

Lana Pudar bronzana, neverovatni Popović do još jednog zlata

Fantastična Lana Pudar još jednom je ispisala stranice istorije bosanskohercegovačkog plivanja. Ona je došla do prve medalje u istoriji za Bosnu i Hercegovinu na evropskim prvenstvima u velikim bazenima uz novi nacionalni rekord koji sada iznosi 57.27. Ispred nje su završile samo Šveđanka Luis Hanson i Francuskinja Mari Vatel koje su obe bile brže od 57 sekundi. Lana je takođe plivala i u polufinalu u upola kraćoj disciplini gde je na kraju bila 10. sa 26.56, a već večeras ponovo nastupa na bazenu u Rimu i to u polufinalu discipline 200 delfin. Pored Lane, mesto u polufinalu je izborila i doskorašnja plivačica Bosne i Hercegovine, a sada reprezentativka Hrvatske – Amina Kajtaz. Ona je bila 14. u kvalifikacijama sa rezultatom 2:14.10.

Neverovatni Rumun David Popović je nastavio da oduševljava sve ljubitelje plivanja širom sveta. Nakon trijumfa u kraljevskoj disciplini – 100 slobodno uz novi svetski rekord koji je sada 46.86, on je trijumfovao i na 200 slobodno i to najboljim vremenom ikada isplivanim u tekstilnim odelima. On je štopericu zaustavio na 1:42.97 što je vreme novog svetskog juniorskog rekorda i došao do zlata sa više od 2.5 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Švajcarca Antonija Đakovića , dok je do bronzane medalje došao Austrijanac Feliks Aubok. U istoj disciplini predstavnika u polufinalu je imala Slovenija – Sašo Boškan je na kraju bio 13, ali treba napomenuti da je u kvalifikacijama oborio 18 godina star nacionalni rekord koji je postavio Peter Mankoč još davne 2003. na Svetskom prvenstvu u Barseloni. Sašo je kvalifikacionu trku isplivao u vremenu 1:48.08 i tako za čak 88 stotinki nadmašio Mankočevo vreme.

Pored Boškana, Slovenija je imala svoje predstavnike u istoj disciplini, ali u ženskoj konkurenciji i to čak dve u finalu. Janja Šegel i Katja Fain su branile boje svoje zemlje u uzbudljivom finalu gde je na kraju Šegelova bila uspešnija i došla do četvrtog mesta sa vremenom 1:57.51, dok je Fainova bila na jednoj stepenici niže sa 17 stotinki sporijim rezultatom. Pored toga, Janja je nastupila i u finalu na 100 slobodno gde je na kraju bila šesta sa rezultatom 54.48.

I Srbija je zabeležila jedno finale do sada u Rimu. Andrej Barna je došao do svog prvog finala na velikim takmičenjima u seniorskoj konkurenciji i to na 100 slobodno. Na kraju je bio osmi sa rezultatom 48.38, a priliku da zabeleži još jedan nastup među osam najboljih imaće već večeras kada pliva u polufinalu na 50 slobodno, nakon što je u kvalifikacijama zauzeo 14. mesto sa vremenom 22.23.

Sve rezultate sa prvenstva možete pogledati OVDE.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *